Slaapritme bij baby’s: wat is normaal en wat mag je verwachten + DOWNLOAD een handig slaapschema
Laten we maar met de deur in huis vallen: slapen met en voor baby’s wil zeggen dat jouw oude, ‘normale’ slaapritme even niet terugkomt. Je zal moeten wennen aan een ‘nieuw normaal’.
Hoe ziet het slaapritme van een baby eruit?
Baby’s en zeker pasgeboren kindjes zouden heel veel moeten slapen. Gemiddeld hebben ze 16 tot 18 uur slaap nodig per 24 uur. Euh … en toch heb je het gevoel dat je baby niet – en jij dus ook niet – slaapt.
Tot je baby een week of zeven oud is, houdt hij of zij een compleet ander ritme aan dan jijzelf, meestal zelfs een omgekeerd dag-en-nachtritme. Dat komt overeen met het ritme van in je buik: toen vond je kleintje het heerlijk om te slapen als jij bewoog. Om dan ’s nachts, op het moment waarop jij wilde slapen, in actie te schieten.
Bovendien maakt een baby pas vanaf zes tot acht weken zijn eigen melatonine (slaaphormoon) aan. Wanneer je kindje geboren wordt, heeft het nog veel melatonine in zijn lijfje, afkomstig van mama. Daarom zal een pasgeboren baby doorgaans heel slaperig zijn.
Ongeveer twee weken na de geboorte verdwijnt die melatonine uit het lijfje en zit je dus met een gat van een viertal weken waarin je baby nog geen eigen slaaphormoon aanmaakt. Op dat moment kan een baby erg alert beginnen te worden en al veel moeilijker de slaap kunnen vatten.
Meteen starten met goede gewoontes
Doordat pasgeboren kleintjes de eerste dagen en weken zo slaperig zijn, denken ouders er niet altijd aan om vanaf de geboorte te starten met het invoeren van goede gewoontes.
Maar als je baby dan na enkele weken wakkerder wordt, is het veel moeilijker om daar toch nog mee te starten. Probeer vanaf het begin goede gewoontes in te voeren, ongeacht of je baby al goed of slecht lijkt te slapen. Je werkt op die manier meteen aan een basis waarop je daarna elke keer kan terugvallen als er toch een dipje zou komen.
Enkele van die goede gewoontes:
1. Inbakeren
In mama’s buik zitten baby’s eigenlijk ingebakerd, in een veilig coconnetje. Met een inbakerslaapzak geef je je baby hetzelfde geruststellende gevoel.
Er komen enorm veel prikkels af op een pasgeboren baby. En slaap is belangrijk om al die indrukken te verwerken. Heel wat baby’s hebben het daar lastig mee: ze vinden moeilijk rust en kunnen niet goed in slaap vallen. Ze huilen en raken overstuur. Als ze vier-vijf weken oud zijn, kennen ze vaak een piek in die onrust.
Inbakeren kan dan de nodige troost en rust bieden. Het geeft je baby extra geborgenheid en een gevoel van veiligheid. Een inbakerslaapzak doet denken aan de tijd in jouw buik. Het voelt hetzelfde aan en het stelt je kleintje dus gerust(er).
Je kan een kindje al in een inbakerslaapzakje stoppen vanaf de geboorte. Zorg voor een ‘lief coconnetje’, dus vermijd strak inbakeren. Kies een slaapzakje dat voldoende bewegingsruimte biedt, de groei niet belemmert én een goede lucht- en warmteregulatie heeft.
Hoe lang je je baby ingebakerd laat slapen, hangt af van kindje tot kindje. Maar zo rond vier tot vijf maanden is het meestal tijd voor een volgende slaapfase. Je kindje geeft dan ook zelf signalen: zoals omrollen en andere gerichte bewegingen (grijpen, optrekken …). Allemaal tekenen dat je het inbakeren kan beginnen afbouwen.
Voor elke leeftijd een slaapzak
Van een inbakerslaapzakje tot een 4-seizoenslaapzak, in verschillende modellen en met de allerleukste motiefjes: bij Puckababy vind je voor elke leeftijd een gezellige slaappartner. Allemaal (behalve de 4-seizoenslaapzak) beschikbaar in verschillende stoffen: katoen, tencel en teddy.
1. PIEP (hier ben ik)
Ideaal voor een pasgeboren baby. Een inbakerslaapzakje (0-3 maanden) dat
- niet te strak zit (veilig dus)
- handig aan te doen is
- wamte goed reguleert
- je baby zacht laat inslapen
- je baby rustiger en langer laat slapen
2. Inbakeren voor de mini
Het MINI inbakerslaapzakje (3-6 maanden) is een goede opvolger en de perfecte overgang naar een gewone slaapzak.
De MINI
- helpt de overgang slapen zonder inbakeren vlotter gaan
- heeft handige ritsjes bij de arm (komt van pas bij het afbouwen van inbakeren)
- zit niet strak
- reguleert warmte goed
3. De 4 seizoenen rond
Rond 6 maanden kan je kindje perfect overschakelen naar een gewone slaapzak (6 maanden-2,5 jaar). Een 4-seizoenslaapzak is superhandig om je kindje jarenlang lekker te laten knorren.
Eigenlijk is het een 4-in-1-slaapzak die
- bestaat uit twee delen en ontwikkeld is voor alle weersomstandigheden
- bij elke temperatuur comfort biedt (je kindje slaapt nooit te warm of te koud)
- afritsbare armpjes heeft
- verstelbaar is in lengte
- jarenlang meegaat
- veilig laat slapen
4. De Bag Kidz
Eens je peuter de grote stap zet naar een groot bed – en dus meer beweegruimte heeft – is een peuterslaapzak een goed idee. In het gekende slaapzakje blijft de slaapwereld voor je kindje dan nog wat kleiner en vertrouwd.
De slaapzak Bag Kidz van Puckababy zorgt ervoor dat
- je kindje zich niet bloot woelt ’s nachts
- de overgang naar een dekbed verkleint
- je een slaapzak veilig kan combineren met een dekbed en pyjama (de slaapzak heeft geen mouwen, om warmtestuwing te voorkomen)
2. Structuur invoeren
Met een baby, zo snel? Zeker. Tijdens de eerste maanden is het handig om het tijdstip van de eerste en laatste voeding zelf te bepalen. Je voedt je kindje bijvoorbeeld rond 7 uur ’s ochtends. ’s Avonds kan je er dan voor kiezen om rond 23 uur de laatste voeding te geven (en eventuele nachtvoedingen geef je op vraag). Dat helpt je om een dag-nachtritme aan te houden in een periode waarin dag en nacht soms door elkaar lopen.
Je kan al op erg jonge leeftijd een slaapritueel ontwikkelen. Bij bedtijd kan je daar vanaf dag één mee starten. Eens je baby dutjes in zijn bedje begint te doen, begin je er ook overdag mee. Met een ritueeltje dat elke keer weer terugkomt, leer je je baby dat het dadelijk tijd is om te gaan slapen en zal je kindje zich leren te ontspannen nog voordat het in bed wordt gelegd.
Tip: zet de verzorgingstafel van je baby in zijn of haar kamertje. Zo kan het ritueeltje in het kamertje doorgaan (of in jullie kamer als je baby daar slaapt) en zal je baby zich al in de ruimte waarin hij dadelijk zal slapen, kunnen ontspannen en mentaal voorbereiden op zijn dutje of nachtrust.
Goed om weten: veel jonge baby’s vallen tijdens hun slaapritueeltje in slaap tijdens de melkvoeding. Dat is normaal bij jonge baby’s en lijkt positief (want: al helemaal klaar om dadelijk te slapen). Toch probeer je dat het best te vermijden.
Wanneer je je baby slapend in zijn bedje legt, zal hij daarna gedesoriënteerd wakker worden. Je kindje is namelijk niet daar in slaap gevallen, maar in jouw armen. Gevolg: je baby zal jou sneller weer nodig hebben om in slaap te kunnen vallen. Geen probleem natuurlijk als het af en toe voorvalt, maar probeer het in de gaten te krijgen als het telkens opnieuw gebeurt.
3. Houd rekening met slaap- en wakkertijden
Slaaptijden
Je vindt veel gemiddeldes terug van het totale aantal slaapuren per leeftijd. Staar je er niet op blind, want het zijn ‘maar’ gemiddeldes. Elke situatie kan anders zijn.
Maar over het algemeen kan je zeggen dat pasgeboren baby’s bijna een hele dag slapen. Vanaf de leeftijd van drie weken worden ze alerter en kunnen ze al langer wakker blijven tussen dutjes.
In de eerste maanden veranderen de wakkertijden en het aantal slaapuren per dag redelijk snel, vanaf de leeftijd van 1 jaar stabiliseert zich dat voor een groot deel en neemt de wakkertijd niet meer zo snel toe als tijdens de eerste 12 maanden.
Leeftijd – totaal uren slaap per 24 uur:
< 3 weken: 16-18 uur
6-12 weken: 16-17 uur
12-16 weken: 15-16 uur
12-16 weken: 14-15 uur
16-24 weken: 14-15 uur
Wakkertijden
Het is belangrijk om de wakkertijden van je kleintje op te volgen om oververmoeidheid tegen te gaan. Maak je baby dus maar ruim op voorhand klaar voor zijn dutje als blijkt dat hij er even over doet om in slaap te vallen.
Hoe jonger de baby, hoe sneller die meestal wel in slaap valt. Bij het ouder worden is het normaal dat baby’s nog even ‘alles van de dag op een rijtje willen zetten’, voor ze zich kunnen overgeven aan slaap.
Over het algemeen zou een baby die al zelfstandig in slaap kan vallen, ongeveer binnen de tien minuten in slaap moeten vallen. Doet hij er veel langer over, dan kan het zijn dat hij té moe is gaan slapen of nog niet moe genoeg is.
Wakkertijden variëren veel in het eerste levensjaar, dus het kan al snel eens gebeuren dat je ‘ernaast’ zit met de wakkertijd en je die moet aanpassen op basis van de leeftijd van je kind.
Leeftijd – Wakkertijd
< 3 weken: 45 min.
3-6 weken: 60 min.
6-12 weken: 60-105 min.
12-16 weken: 90-120 min.
16-24 weken :105-150 min.
DOWNLOAD
Twee handige slaapschema's om het slaapritme van je baby beter te leren kennen!
Vermoeidheid bij je baby herkennen
Leer de vermoeidheidsignalen van je baby herkennen, ook al zijn die niet elke keer even betrouwbaar (oeps!). De gemiddelde wakkertijden per leeftijd gebruiken als leidraad, al vanaf jonge leeftijd, is een goede manier om te weten wanneer je baby slaap nodig heeft.
Maar daarnaast kunnen de volgende signalen ook wijzen op vermoeidheid:
- Huilen
- In de ogen wrijven
- Geeuwen
- Wegkijken
- Vuistjes maken
- De hik hebben
- Veel niezen
- Niet in slaap kunnen vallen (hoe gek dat ook klinkt)