6740fi.jpg

Conflicten tussen broers en zussen voorkomen, kan dat?

6/08/2021

Niets zo zenuwslopend als conflicten tussen broers en zussen. Het werkt letterlijk en figuurlijk op onze zenuwen. Het is zaak om zelf rustig te blijven wanneer je de situatie wil ontmijnen. Maar dat is allesbehalve vanzelfsprekend. Immers, het geruzie kan ons systeem in vecht-of vluchtmodus brengen waardoor we zelf voor aanvalstechnieken kiezen zoals boos worden, iemand verwijten, straffen, …

Geen ideale situaties dus. Veel slimmer is om het niet zo ver te laten komen. Maar hoe doe je dat dan?

 1. Zorg voor maximaal veel voorspelbaarheid en duidelijkheid.
  Hoe meer voorspelbaarheid en duidelijkheid kinderen ervaren, hoe meer kans dat hun zenuwstelsel in een staat van rust verkeert. In deze staat van zijn is er verbinding, ruimte om naar elkaar te luisteren, samen te werken, oplossingen te bedenken voor problemen enzoverder.
 2. Zorg dat je kinderen goed in hun vel zitten.
  Wanneer kinderen goed in hun vel zitten is er veel minder kans op conflict. Buiten spelen is natuurlijk de ultieme manier om fysiek bezig te zijn. Maar ook binnen er is heel veel mogelijk. Internet staat vol met leuke dans- en bewegingsvideo’s.Ook zijn kinderen creatief genoeg om een heus hindernissenparcours te bouwen met stoelen, dekens, krukjes, … Wanneer dit niet volstaat kan je als ouder investeren in leuke yogakaarten of dergelijke. Verder helpen activiteiten zoals kleien en vingerverf (alles waarmee ze hun tastzin prikkelen) heel goed om kinderen in een staat van rust te brengen of te houden waardoor de kans op conflict wordt geminimaliseerd.
 3. Trek de natuur in, zelfs bij regenweer.
  Op regenachtige dagen is het aangeraden om toch even buiten te gaan. Niet alleen is minimaal een halfuur in daglicht buiten zijn goed om ’s avonds in te slapen, ook zorgt de natuur voor rust in ons zenuwstelsel. En kinderen die in een staat van rust zijn kunnen fijn samen spelen en oplossingen zoeken voor problemen. Dus trek die laarsjes aan en maak ’s middags een fijne plassenwandeling. Niets zo heerlijk als dat!
 4. Grijp zo snel mogelijk in.
  Zodra kinderen uit hun rustige staat van zijn geraken, wanneer ‘groen’ stilaan ‘oranje’ wordt, is het tijd om in te grijpen. Dit is het moment waarop er een eerste felle opmerking wordt gegeven, de stemmen iets luider worden, er wordt gegromd naar elkaar, … Hier kan een kleine tussenkomst wonderen doen om de gemoederen te bedaren. Even samen kijken naar wat het probleem is en hoe het kan opgelost worden is hier vaak voldoende. Een korte blijk van erkenning van emoties en behoeften en de kinderen kunnen weer door. Wanneer je dit niet doet en de situatie op zijn beloop laat is de kans heel groot dat het escaleert tot een echte crisissituatie waar veel meer energie nodig zal zijn om deze weer op te lossen. Ook is de kans groot dat er schade zal worden berokkend (doordat er fysiek wordt uitgehaald of dingen worden gezegd die heel erg kwetsend zijn. ) En dit voorkomen draagt bij tot het verzekeren van het gevoel van veiligheid bij je kind.

Meer informatie over verbindend opvoeden en algemene ondersteuning voor mama’s vind je op mamacoach.

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes