4590fi.jpg

Day in The Life: het leven zoals het is in Denemarken

16/03/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Fotografe Joshua D’hondt trekt de wijde wereld rond om in haar reeks Day in The Life de kleine dagdagelijkse dingen vast te leggen op foto. Dit keer is ze op bezoek in Denemarken bij een Deens-Belgisch koppel. Leuk ook hoe mama Jess vertelt over de Deense opvoeding. 

joshua dhondt

Ipad

In september kregen we Joshua op bezoek om ons leven zoals het momenteel is, vast te leggen in Slagelse, Denemarken. Het was een fantastische dag en het deed mij nadenken over een aantal dingen in ons leven.

Ik werd me er onder meer van bewust hoe goed onze jongens met elkaar overweg kunnen en hoeveel we tegenwoordig lachen. Maar ik kon ook erkennen dat de Ipad sinds de komst van kleine broer wel wat de overhand genomen had.

Ik sus mijn geweten een beetje met het feit dat ze dat ding ook creatief gebruiken: Minecraft, foto’s maken en videos opnemen, en YouTube-videootjes bekijken die als inspiratie dienen om eigen legocreaties te bouwen.

joshua dhondt

Rommel waarmee niet werd gespeeld

Ondertussen hebben we toch wel wat teruggeschroefd op het Ipadgebruik, zodat ze ook weer meer zelfstandig kunnen spelen en tekenen. Creativiteit en spelen zijn voor ons erg belangrijk. Toen we nog in ons appartement in Kopenhagen woonden, hadden we erg veel speelgoed, werkelijk overal. Dat werd voornamelijk gebruikt om rond te laten slingeren en zelden om echt mee te spelen. De rommel was ondraaglijk!

In de zomer van 2015 verhuisden we naar ons huisje hier, en toen hebben we er ook voor gezorgd dat veel van hun speelgoed in de kelder bleef. En met succes, ze spelen nu veel beter met wat ze bij de hand hebben. Voor de oudste is dat voornamelijk lego, en voor de middelste is dat ‘rondgetuimel'. Daarom hebben we de overstap gemaakt van een bed naar matrassen op de grond (er komt nog een podium bij) en een touwladder. Het doet er mij ook niet toe dat ze dure pakken lego ombouwen tot eigen creaties, hoewel mijn man het daar iets moeilijker mee heeft :-). 

Opvoeden in Denemarken

In de meeste kindertuinen (ik noem het geen kleuterschool, omdat deze opvang geen deel uitmaakt van een school) is vrij spel belangrijk. Er zijn hier ook bos-kindertuinen waar de kinderen bijna de hele dag kunnen ravotten en in de bomen klimmen.

Er is een leuk filmpje over gemaakt dat terug te vinden is op YouTube: “Kids Gone Wild: Denmark’s Forest Kindergartens”. Onze middelste zoon gaat naar een Rudolf Steiner-kindertuin, ook een natuurkindertuin, waar hij met een mes hout bewerkt, nagels in een plank leert kloppen…

joshua dhondt

Ouderschapsverlof

De dag van de reportage verliep eigenlijk heel vlot. Er waren amper conflicten. Laat ons eerlijk zijn, natuurlijk hebben we hier ook dagen met ruzies en drama ;-). Maar momenteel hebben we het geluk dat het op dat gebied vrij rustig is.

Ik ben ervan overtuigd dat dat veel te maken heeft met mijn ouderschapsverlof, waardoor ze vaak korte dagen kennen. Kort na de middag kan ik hen terug oppikken, maar doe dit niet elke dag om de oudste ook de kans te geven om te spelen met zijn klasvriendjes. 

joshua dhondt

Dagen tot vier uur zijn wel erg zeldzaam tegenwoordig. Dit vind ik wel één van de leuke dingen aan Denemarken: het zijn hier relatief korte schooldagen en er worden geen punten gegeven in de eerste schooljaren.

De meeste punten van het blogje van Mama Baas vind ik herkenbaar en proberen wij hier thuis ook toe te passen (in meer of mindere mate). En zoals overal zijn er hier natuurlijk ook verschillende type ouders, en zijn er ook nieuwe onderwijsreformaties die meer in de richting van het Belgische schoolsysteem gaan.

joshua dhondt

Baby doet buiten een middagdutje

Ook al is er maar 1000 km, toch zijn er wel wat kleine culturele verschillen. Een verschil dat ik in het begin echt bizar vond, is dat de meeste baby's hun middagdutje buiten in de kinderwagen doen, zomer en winter, thuis en in de crèche. Wij doen dit ook, maar niet altijd. Afgezien van de koude donkere winters woon ik hier graag.

En ik ben superblij dat we deze periode in ons leven hebben vereeuwigd met Joshua’s reportage.

Meer info over Joshua's fotografie vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes