6976fi.jpg

Mama is moe: Tijd voor zelfzorg

24/09/2020

Nu de zomervakantie gedaan is en het leven (eindelijk) weer wat normaal is, zitten veel ouders terug in de combinatie werk – gezin – huishouden. En dat vraagt energie. Langs de ene kant is het fijn dat de kinderen weer naar school en de opvang kunnen. Langs de andere kant brengt dit gepuzzel met zich mee: wie staat er om half vier aan de schoolpoort? Wie brengt de kinderen op woensdag naar de voetbal? Enzovoort. En dan heb je nog je werk en het huishouden. Al deze balletjes in de lucht houden vraagt best wel wat energie.

Daarom is het belangrijk om voldoende tijd te maken voor zelfzorg, om jouw batterijen af en toe eens terug op te laden. Bij zelfzorg denken we vaak aan een warm bad of een massage. Heel fijn natuurlijk, maar zelfzorg kan je heel wat ruimer zien. Er zijn nog heel wat andere manieren om je energieniveau weer op te krikken zodat je er daarna weer tegen kan.

Op zoek naar concrete activiteiten die jou helpen om jouw batterijen op te laden? Dan is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de 3 batterijen van energie. Elke batterij heeft namelijk impact op een ander aspect.

  1. Je mentale batterij kan je opladen door je te concentreren op een leuke taak. Ben je creatief? Dan helpt schilderen of tekenen jou misschien wel om terug meer (mentale) energie te krijgen. Of leer je graag bij? Dan kan je misschien eens wat opzoeken en lezen over een thema dat jou interesseert. Ook dit is zelfzorg.
  2. Je emotionele batterij kan je opladen door contact met anderen. Samen met een vriend(in) een koffie drinken en bijpraten. Of een compliment krijgen (of geven). Dit zorgt voor een boost van jouw (emotionele) energie.
  3. Tot slot is er je fysieke batterij. Die kan je opladen door goed te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen. En door op tijd te rusten.

Door dit onderscheid te maken kan je gerichter op zoek gaan naar wat jou helpt om terug meer energie te krijgen. En wat zelfzorg voor jou concreet betekent.

Wat helpt om je mentale batterij op te laden? Hoe laad jij jouw emotionele batterij op? En wat met jouw fysieke batterij?

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes