4287fi.jpg

In de categorie ‘duh’: Studie zegt dat kinderen best vroeg gaan slapen

10/08/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat kinderen veel slaap nodig hebben, is wel duidelijk aan hun lastige, klierende, tenenkrullende gedrag als ze moe zijn. Een Canadese studie bevestigt dat nog eens: kinderen gaan best vroeg slapen en dat heeft positieve langetermijneffecten, zoals minder kans op obesitas.

De studie analyseerde de gegevens van 977 kinderen op 4,5 en 15 jaar. Er werd gemeten hoe lang ze waren, hoeveel ze wogen en wat hun BMI was. Ze vonden dat kinderen die als kleuters voor 20 uur gingen slapen (ongeveer een kwart van de kinderen) minder vaak overgewicht hadden als ze 15 waren (10 procent)

Voor 20 uur

Bij kinderen die tussen 20 en 21 uur gingen slapen (de helft) was het aantal kinderen met obesitas 16 procent, bij kinderen die na 21 uur gingen slapen was dat 23 procent. Het effect bleef bestaan nadat de onderzoekers controleerden op andere factoren die bijdragen aan overgewicht.  Wat niet werd onderzocht, is hoe laat de kinderen opstaan en dus hoeveel slaap ze kregen.

“Kinderen die vroeg gaan slapen, zijn vaker uitgerust, wat een impact heeft op de hormonen die eetlust en metabolisme regelen. Bovendien heb je minder kans op snacken als je vroeg gaat slapen. Wij raden aan dat kleuters voor 20 uur gaan slapen”, zo verklaren de onderzoekers.

Was het maar zo simpel

Was het maar zo simpel om ze te doen slapen! Kinderen die vroeg gaan slapen, het is natuurlijk de droom van elke ouder. Want het is belangrijk: voor de ontwikkeling van het kind én voor de mentale gezondheid van de ouder (die nog iets van werk/administratie/strijk/klusjes/tv kijken gedaan krijgt ;-))

Maar de waarheid is, zoals met alles wat met kinderen en ouders te maken heeft: bij sommigen lukt dat beter dan anderen… en niet altijd door een beslissing van de ouders, helaas. Gelukkig kan je ook andere dingen doen om obesitas te (proberen) voorkomen :-)

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes