6763fi.jpg

De eerste stap naar verandering is bewustwording

19/05/2020

Deze week stonden Fernando en ik 's avonds in de badkamer. Ik was mijn beklag aan het doen. Ja, ik was aan het zagen ...  ;-) en nee, dat gebeurt niet vaak. Ik vind dan ook dat ik weinig of geen redenen heb om te klagen. Maar toen in de badkamer was ik dus wel aan het zagen. Over het feit dat ik er de afgelopen dagen niet toe kom om af te werken wat ik al zo lang wil afwerken voor mijn zaak, mijn website en zo. Dat frustreerde me heel erg.

Dus ik zuchtte tegen Fernando: "Hoe kan ik nu eindelijk eens een keer doorwerken als ik constant word onderbroken? Vragen van de kids over huiswerk beantwoorden, zorgen dat mijn huis gezellig is en blijft, zorgen dat we eten -redelijk essentieel, dat iedereen tegen de namiddag zijn pyjama uit heeft … Ik lijk mijn dagen te vullen met het spelen van juf, scheidsrechter, verpleegster, stresscoach, poetsvrouw, …”

Toen hij antwoordde, was het precies of ik mezelf hoorde praten: “Stop nu even en kijk wat dit allemaal met je doet. Denk in termen van oplossingen, in plaats van in termen van problemen.” Hij zei het niet direct met die bewoording, maar het kwam er wel op neer.

Grappig als je partner je zo’n spiegel voorhoudt. En dat is inderdaad ook wat ik heel vaak zie bij mijn coachings en bij anderen.  We blijven hangen in problemen, of in van die typische waarom-vragen à la "Waarom reageert mijn partner nu zo?”  “waarom heb ik zo’n lange to-do lijst als moeder?” “Waarom slaag ik er niet in om iets af te werken?"  Waardoor we blijven hangen in onze piekergedachten en daar cirkels blijven draaien.

Die vragen geven ons vooral een slecht gevoel, ze helpen ons niet vooruit.

De eerste stap naar verandering, naar transformatie, is altijd bewustwording. En dat is ook het allerbelangrijkste bij mindfulness: ons bewust worden van onszelf en van onze patronen, onder andere ook van onze automatische denkpatronen. (Wist je trouwens dat 70 tot 80% van onze gedachten negatief en bijna altijd dezelfde zijn?)

Eens je je ergens bewust van bent geworden, kan je andere keuzes gaan maken. Keuzes die je wel helpen. Een bewuste keuze zou kunnen zijn: starten met  denken in termen van oplossingen. (Reminder aan mezelf dus, in dit geval.)

Ga denken aan: hoe creëer ik voor mezelf een toekomst waarin ik dit anders kan gaan aanpakken? Eerst en vooral: wat wil je in de toekomst? Wat wil je bereiken? Meestal weten mensen heel goed wat ze niet meer willen. Maar wat wil je dan wel? Wat wil je in de plaats?

Dat helder krijgen, is voor vele al een serieuze uitdaging.

Concreet in dit voorbeeld: ik wil mijn website afkrijgen. Oké. Wat zijn mijn mogelijkheden dan? Welke oplossingen zijn er voor handen? En als we creatief denken zijn er altijd veel meer oplossingen dan we op het eerste gezicht zien.

Mensen blijven zo vaak hangen in problemen en in het verleden. Word je er bewust van hoe vaak je dat doet en ga dit dan stap voor stap omkeren. Dat is een bewustwordingsproces dat tijd vraagt, dus heb geduld met jezelf hierbij.

Maar hoe meer jij je bewust wordt, hoe meer je bewuste keuzes kan gaan maken en hoe makkelijker en hoe relaxter je leven zal worden.

 

Meer info vind je hier