7453fi.jpg

De manier waarop je droomt verandert na je bevalling

18/05/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Volgens slaapdeskundigen verandert de nachtrust van vrouwen drastisch door het ouderschap. Laat ons eerlijk zijn, daar waren we zelf ook al achter gekomen – net als die miljoenen vrouwen die zich een weg banen door de postpartum periode ;-). Maar ook de manier waarop we dromen zou veranderen als we mama worden, en daar is veel minder over geweten.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de helft van de ouders met een jonge baby in huis slechts drie uur ononderbroken slaap krijgt. Bovendien hebben de hormonen van vrouwen in hun postnatale periode een invloed op hun slaap-waakritme. Zelfs als de baby relatief goed slaapt, krijgen nieuwe mama’s te kampen met fenomenen als nachtelijk zweten en stuwing.

We hebben echter niet veel informatie over wat er gebeurt met de dromen van vrouwen na hun bevalling. Deskundigen die bestuderen hoe het nieuwe moederschap de hersenen herprogrammeert, zeggen dat het helemaal niet verrassend is dat veel postnatale vrouwen drastische veranderingen ervaren in hun dromen.

"De hormonen en neurotransmitters van zwangerschap, geboorte en borstvoeding ... sluipen binnen in onze hersenen en veranderen de werking van bepaalde genen. Dat veroorzaakt een soort herbedrading die meestal te maken heeft met de manier waarop vrouwen de wereld waarnemen en hoe ze met die wereld willen omgaan," zegt Abigail Tucker, auteur van het boek MOM GENES: Inside the New Science of Our Ancient Maternal Instinct.

Dromen is over het algemeen nog steeds een wetenschappelijk mysterie. Velen geloven dat dromen ons helpen om emoties te verwerken en dat ze kunnen helpen bij ‘mentale huishouding’, wat in feite betekent dat het brein onnodige informatie ‘opruimt’. En dat is dus ook wat er gebeurt in de hersenen van nieuwe moeders die geconfronteerd worden met enorme emotionele en logistieke veranderingen in hun leven.

"Er is een verhoogd milieubewustzijn, waarbij vrouwen de wereld op een andere manier beginnen te interpreteren – in het bijzonder hun baby, maar ook andere gelijklopende omgevingsfactoren. Het feit dat dromen worden aangedreven door beelden, zou een van de vele redenen kunnen zijn waarom ze zo levensecht zijn bij moeders," volgens Tucker. "Je zintuigen worden letterlijk versterkt. Je ruikt en hoort anders. De hormonen die ons helpen in de fysieke zin moeder te worden, veranderen onze geest.”

Nieuwe moeders die de hele nacht voor hun baby zorgen, hebben minder kans om 'een gebalanceerde cyclus door verschillende slaapfasen' te vervolledigen. Hieronder valt ook de Rapid Eye Movement of REM-slaap, de slaapcyclus waarin we het meest dromen én waarom dromen het meest intens zijn. Dit betekent dat vrouwen niet echt kwalitatieve, herstellende slaap krijgen, ook niet als ze erin slagen om alles opgeteld voldoende uren te slapen. Dat betekent ook dat hun dromen worden beïnvloed op manieren die nog niet helemaal duidelijk zijn.

Er werd nog maar weinig specifiek onderzoek gedaan naar dromen en het nieuwe moederschap. Tijdens een klein onderzoek in 2007 werd er wel een analyse gemaakt van de dromen van vrouwen tijdens hun zwangerschap en na de bevalling. Daarbij zag men een duidelijke toename in angstdromen tijdens de postpartumperiode. Bijna 75% van de moeders in die studie zei dat ze al één of meerdere keren hadden gedroomd dat hun baby in gevaar was, en velen voelden de behoefte om op te staan en te controleren of hun baby wel in orde was.

"Informatie over de kenmerken en frequentie van postpartum dromen en slaapgedrag kunnen nuttig zijn voor nieuwe moeders. Door daarvan op de hoogte te zijn, maken ze zich minder onnodig zorgen maken over de veiligheid van hun baby en het is beter voor hun eigen mentale gezondheid," volgens wetenschappers. "Het kan ook voorkomen dat moeders 's nachts onnodig opstaan om eens bij hun baby te gaan kijken, waardoor ze nog minder nachtrust krijgen."

Het belangrijkste in de postpartumperiode - en wat deskundigen steeds meer beschouwen als een echte crisis in plaats van een overgangsritueel - is dat vrouwen meer slaap krijgen én dat ze ruimte krijgen om te praten over wat ze ervaren. Een klein onderzoek wees uit dat postnatale vrouwen die gewoon konden praten over wat er met hen gebeurde op het vlak van slaap, zich over het algemeen een beetje beter voelden.

"Het feit dat nieuwe moeders gemiddeld zo'n 700 uur slaap per jaar verliezen, heeft echt een grote impact op je," zegt Tucker. "Je natuurlijke slaap- en droomcyclus, zijn bij wijze van spreken vernield."

 

Bron: Huffington Post