3704fi.jpg

De oudste zijn is top, en dat is wetenschappelijk bewezen!

9/11/2020

De eerste zullen de laatste zijn… of niet, als je de oudste van het gezin bent. Verschillende studies hebben al aangetoond dat je geboorterang een impact heeft op je karakter en ontwikkeling. Hoe groot die impact is, daarover wordt nog gediscussieerd, maar in elk geval: er is niets ergs aan de oudste te zijn. En deze vijf wetenschappelijke bewijzen vertellen waarom: 

1. Oudste kinderen hebben gemiddeld een hoger IQ

Het oudste kind van een gezin heeft gemiddeld een hoger IQ dan de jongere broers en zussen. Gemiddeld is dat verschil ‘maar’ 2,3 IQ-punten, met de bedenking dat er dus uitschieters zijn die ‘gecompenseerd’ worden door gezinnen waar jongere broers en/of zussen een hoger IQ hebben.

Volgens wetenschappers is dat verschil eerder te wijten aan ‘omgeving’ en niet aan de genen. Er zijn verschillende factoren die dit verschil verklaren, waaronder het feit dat ouders meer tijd en energie hebben voor hun oudste kind, het vaker meenemen op ‘volwassen’ uitjes en het vaker terecht komt in gesprekken onder volwassenen. Dit helpt de ontwikkeling vooruit.

Op de tweede plaats komen oudste kinderen ook terecht in de ‘leerkrachtrol’: ze leren hun jongere broers en zussen aan wat ze kunnen. Die kunnen dan wel sneller iets, ze hebben het niet helemaal zelf uitgedokterd: dat scheelt IQ-punten. Bovendien profiteert de oudste nog eens want door het aan te leren, wordt de eigen kennis verdiept.

2. Ze zijn vaker van het verantwoordelijke type

Het oudste kind is het type kind dat zich verantwoordelijk gedraagt, de ouders wil behagen en focust op goed gedrag. Dat is ook waar de ouders zelf op focussen, en als je maar één kind hebt, kan je je dat permitteren (en kan je vooral minder relativeren). Niet-oudste kinderen hebben het op dat vlak veel gemakkelijker: de druk is minder hoog, de verwachtingen zijn realistischer (al kan je ook argumenteren dat dat een impact heeft op IQ-ontwikkeling). Bovendien nemen de volgende kinderen vaak expres een andere rol aan dan die van het kind voor hen: zo verzekeren ze zich van aandacht (in evolutionair-biologische termen: ze zorgen ervoor dat ze niet vergeten worden en dus overleven).

3. Oudste kinderen hebben meer kans op succes

Het hangt allemaal een beetje samen: beetje hoger IQ en meer verantwoordelijkheidszin leidt tot betere schoolresultaten en dus meer kans op succes (bijvoorbeeld goed betaalde job). Dat hebben ze zelfs deels te danken aan hun jongere broers en zussen waar ze leiderschap en autoriteit op konden oefenen.

4. Ze volgen vaker de regels

Alweer een uitlopertje van het verantwoordelijke gedrag: oudste kinderen volgen vaker de regels, ondersteunen het status quo, zijn competitiever ingesteld én meer conventioneel.

5. Wie de oudste is, is waarschijnlijk meer nauwgezet

Dat bleek uit een studie uit 2015: de oudsten zijn nauwgezetter, hebben minder kans op neurotisch gedrag en hebben een gemakkelijker karakter dan hun jongere broers en zussen. Deze capaciteiten ondersteunen ook puntje 3 (meer kans op succes).

De wetenschap heeft natuurlijk altijd gelijk … maar uitzonderingen zijn er om de regels te bevestigen, dus kom maar op niet-oudste kinderen! ;-)

 

Bron: Huffington Post.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes