6775fi.jpg

De rol van de vroedvrouw bij zwangerschap, geboorte en kraamtijd

26/05/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Een zwangerschap, geboorte en kraamtijd is een heel bijzondere periode in het leven van jonge ouders. Een kind krijgen is één van de grootste gebeurtenissen die koppels meemaken en dus een tijd waarin een goede begeleiding van essentieel belang is. Veel koppels in Vlaanderen worden daarbij ondersteund door een vroedvrouw, zowel in het ziekenhuis als in thuiszorg.

Een vroedvrouw is degelijk medisch geschoold en dit maakt haar dé expert bij uitstek om de zwangerschap, bevalling en kraambed te begeleiden indien alles normaal verloopt. Ook voor vragen rond fertiliteit en familieplanning kunnen koppels bij haar terecht.

Vertrouwenspersoon

Naast de medische controles en adviezen, besteden vroedvrouwen ook ruime aandacht aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd. De transitie naar het ouderschap verloopt voor veel koppels niet altijd zoals verwacht. Elke vrouw bereidt zich op haar eigen manier voor en beleeft deze mijlpalen ook anders. Dit roept vaak veel vragen en gevoelens op. De  vroedvrouw heeft hier als vertrouwenspersoon oog en oor voor.

Begeleiding aan huis

Steeds meer koppels worden op deze belangrijke momenten begeleid door vroedvrouwen.  Consultaties geleid door vroedvrouwen vinden overal in Vlaanderen steeds meer ingang. Ook door de kortere ligtijden in de materniteiten, wint de begeleiding van mama's aan huis door een vroedvrouw aan belang. Mede door deze goede ondersteuning van vroedvrouwen, blijkt een kortere ligduur op materniteit geen negatieve invloed te hebben op de tevredenheid van de kraamgezinnen en op de gezondheid van moeder en kind.

Voorschrijven van medicatie – onderzoek

Om kwaliteitsvolle ondersteuning te blijven garanderen, blijft het beroepsdomein van de vroedvrouw zich daarom steeds ontwikkelen. Zo behoort ook het voorschrijven van medicatie sinds 2014 tot het domein van deze professional.

Omdat deze bevoegdheid relatief nieuw is en nog weinig onderzocht, wil AP Hogeschool het voorschrijven van medicatie door Vlaamse vroedvrouwen onder de loep nemen. Enerzijds worden vroedvrouwen zelf bevraagd over hun voorschrijfgedrag. Anderzijds wil de Hogeschool de mening en ervaring van jonge moeders hierrond bevragen.

Heb jij tijdens of na je zwangerschap, bevalling of kraamtijd medicatie voorgeschreven gekregen door je vroedvrouw? Wil jij een korte vragenlijst invullen om het onderzoek verder te helpen? Klik dan hier.

Miek Brouns
Vroedvrouw/seksuologe/onderzoeker
AP Hogeschool Antwerpen

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes