7890fi.jpg

De veerkracht verhogen bij jongeren is meer dan ooit broodnodig

20/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat weerbaarheid en veerkracht bij jongeren nu meer dan ooit broodnodig is, ervaart docent en auteur Elke Keersmaekers elke dag. Ze schreef er het boek 'Emotionele intelligentie voor jongeren' over. Tieners in huis mocht deze boeiende dame en mama van drie tieners interviewen over haar werk en boek. 

Elke keersmaekers

Elke, jij doceert het vak 'emotionele intelligentie'. Wat houdt dat vak in? In welke richting kunnen jongeren dit vak volgen? Het vak heet ‘life skills’ en is een keuzemodule dat jongeren van het Sint-Pietersinstituut te Turnhout kunnen volgen in de 3de graad (5de en 6de middelbaar). In deze module komen allerlei thema’s aan het licht die verband houden met emotionele intelligentie. Er wordt ingegaan op zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en sociaal management;

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over 'emotionele intelligentie bij jongeren'?  Omdat dit keuzevak volledig nieuw werd opgestart, ben ik vooreerst zelf begonnen met het schrijven van een cursus. Dit was een serieus titanenwerk. Omdat er zoveel interesse naar was / is, besloot ik om een uitgever te zoeken die interesse had om deze cursus in boekvorm uit te brengen. Ik ben nog steeds blij en dankbaar dat dit is gelukt.

Wat mogen de lezers verwachten van het boek? In mijn boek bied ik inzichten in emotionele intelligentie, zowel theoretisch als praktisch, met tips en tricks voor jongeren om met kennis over zichzelf en de andere de wereld beter aan te kunnen. 

Is het een boek voor ouders of voor jongeren? Het boek is geschreven voor jongeren, laagdrempelig, maar ik heb al van heel wat ouders gehoord dat zij er ook veel van hebben opgepikt. Dus eigenlijk is de doelgroep zowel jongeren als ouders van tieners. Ook leerkrachten wens ik met dit boek aan te spreken. Meer dan ooit is er nood aan deze thema’s bij onze jongeren. Veel leerkrachten willen wel, maar bezitten niet altijd de knowhow om hiermee aan de slag te gaan. Met dit boek zet ik hen verder op weg.

Wat hoop je te bereiken met het boek? Mijn doelstelling is het verhogen van de veerkracht en weerbaarheid bij jongeren, voor de coronapandemie al erg relevant, en nu tijdens de pandemie meer dan ooit broodnodig.

Jongeren hebben het niet gemakkelijk in coronatijden. Wat wil je hen graag meegeven? Een bijzonder treffende quote van Marcus Aurelius, die in alle crisistijden (hetzij persoonlijke, hetzij maatschappelijke) van toepassing is, is de volgende:

‘Het geluk in jouw leven hangt af van de aard van jouw gedachten’. Wat je ook overkomt, het is de manier waarop je ernaar kijkt, dat mee bepaalt hoe veerkrachtig je bent, hoeveel ellende je ook te beurt valt.

Heb je nog een positieve boodschap om te eindigen? 

De laatste quote die ik heb gepost was de volgende: ‘Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig’, van Seneca. Wat ik hiermee bedoel is het volgende: ‘Neem je tijd en gun jezelf de ruimte om te ontdekken wie je bent, want je hebt heel wat kwaliteiten waar de wereld blij van wordt.’ 

Om het met de woorden van Aristoteles te zeggen: ‘Waar je talenten en de behoeftes van de wereld elkaar kruisen, ligt je roeping’.

boek

Emotionele intelligentie voor jongeren

Elke Keersmaekers is docente aan de Thomas More Hogeschool en geeft daarnaast les in het secundair onderwijs, in het Sint-Pietersinstituut te Turnhout. Ze haalde de nationale media toen ze in september 2019 op haar school een keuzevak ‘LIFE SKILLS’ inrichtte, waarin allerlei thema’s over ‘emotionele intelligentie’ aan bod komen.  Als classica duikt ze in de geschiedenis om de filosofische wijsheden over ‘Emotionele intelligentie’ uit de klassieke oudheid te linken aan hedendaagse life skills.  Elke is weduwe, heeft 3 tieners en als hobby danst ze flamenco.

Meer weten over het boek: 'Emotionele intelligentie voor jongeren' of wil je het boek aankopen? Klik hier!  

(Foto Nieuwsblad)