7132fi.jpg

De Warmste Week van Mama Baas: Fara vzw

14/12/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat we moeilijke maanden achter de rug hebben, is een understatement. Bovendien zal de Warmste Week er dit jaar helemaal anders uit zien, wat het er voor heel wat vzw’s niet gemakkelijker op maakt om fondsen te werven. Daarom hebben we bij Mama Baas besloten om, in het kader van de Warmste Week van Mama Baas, elke week een vzw in de spotlights te zetten en zo een duwtje in de rug te geven. Deze week: Fara vzw.

Fara vzw

‘Voor veel mama’s onder ons was het spannend uitkijken naar een positieve zwangerschapstest. Misschien kwam die wat later dan je hadden gehoopt, misschien had je wat extra hulp nodig, misschien wacht je nog … Hopelijk volgde/volgt daarna een zorgeloze ‘roze wolk’ zwangerschap en een even roze wolk van een baby. Maar wat als die positieve test je hele wereld op zijn kop zet? Of wat als een routinecontrole tijdens de zwangerschap niet het nieuws brengt dat je had gehoopt?

Dat is de realiteit van de vrouwen die contact zoeken met Fara. Hun zwangerschap komt vaak ongepland en onverwacht, hun omstandigheden maken het moeilijk om voluit voor een baby te gaan of ze krijgen te horen dat hun ongeboren kindje een ernstige aandoening heeft. Zij staan voor een hartverscheurende en levensbelangrijke beslissing: ga ik verder met deze zwangerschap of niet?

Bij Fara willen we er voor hen zijn in dit beslissingsproces. We zoeken mee naar de informatie die ze nodig hebben, we faciliteren de gesprekken met betekenisvolle anderen, we helpen hen zorgvuldig de afwegingen te maken om te komen tot de beslissing waar zij mee verder kunnen. Ook nadien laten we niet los. Ondersteuning in ‘kwetsbaar’ ouderschap en in een verwerkingsproces na een zelfgekozen verlies behoort net zo goed tot het hart van onze werking. Dat kan door individuele begeleiding, maar zeker ook door lot – (of bond)genoten met elkaar in contact te brengen.

Dit alles doen we niet alleen. We geven opleiding aan en werken samen met heel wat professionals (gaande van onderwijspersoneel tot vroedvrouwen, privé-therapeuten en artsen) om iedere dag weer de beste zorg voor onze vrouwen en koppels te voorzien.‘

Aandacht voor beleving

Maatschappelijk gezien blijft het taboe op de Fara thema’s groot: tienermama’s, abortus, zwangerschapsafbreking om medische redenen, kinderwens bij jongeren of bij mensen met een mentale beperking … Het zijn thema’s die raken, thema’s waar iedereen een mening over heeft, niet altijd even genuanceerd of vrij van eigen emotionele kwetsuren.

Daarom proberen we steeds de mensen achter deze beslissingen te laten zien: focus op datgene wat ons als ouders en als mens met elkaar verbindt: onze kwetsbaarheid, onze twijfels, dat wat we willen redden en dat wat we verliezen… Op die manier hopen we bij te dragen aan een warmer klimaat voor al wie bij ons komt aankloppen of misschien nog anoniem en in stilte worstelt.

Postkaart

Single ‘(You are) My Beautiful Goodbye’ van Lucy and the Birds steunt Fara vzw

En blijkbaar inspireren we ook onze cliënten om bij te dragen aan dat warmere klimaat.

Elke Bruyeel, zangeres van Lucy and the Birds, werd in 2019 ongepland zwanger en liet een abortus uitvoeren om psychosociale redenen. In de zoektocht van haar verwerkingsproces kwam zij Fara en lotgenoten tegen die voor haar een keerpunt betekenden in het omgaan met dit verlies en de bijhorende ambivalentie in gevoelens en gedachten. Ze liet zichzelf toe tijd en ruimte te nemen om hierover te kunnen en mogen rouwen en dit alles een plaats te geven.

Maar in het contact met lotgenoten, werd ze ook sterk geraakt door hoezeer er rond dit zelfgekozen zwangerschapsverlies een doodzwijg-sfeer hangt en hoe groot het schuldgevoel en de schaamte is die met dit thema gepaard gaat. Zij schreef daarom het nummer ‘(You are) My Beautiful Goodbye’ over haar ervaring en bracht dit uit ten voordele van Fara.

“Mijn verdriet en proces vond een uitweg via mijn muziek. Het werd een liefdeslied voor mijn sterrekindje. Ik voel ook hoezeer ik in een bevoorrechte positie zit omdat wij als koppel nooit ons verhaal in de doofpot hebben gestoken en altijd open zijn geweest tegen onze dichte vrienden en familie. Daarom wil ik graag een steentje verleggen om het taboe te helpen doorbreken voor anderen, zeker nadat ik een aantal vrouwen onder hen persoonlijk ontmoette. Ik wil hen op zijn minst het gevoel geven ‘je bent niet alleen’.” (Elke)

In samenwerking met La coeur à marée basse ontwikkelde ze een hoopvol kaartje. Om de boodschap van verbinding nog extra kracht bij te zetten, mag iedereen die de single downloadt, een gepersonaliseerde reactie van Elke verwachten én een troostkaart om naar iemand anders uit te sturen.

Met Femke Den Hollander ontwikkelde ze bovendien een videoteaser van de single om haar boodschap 'je bent niet alleen' kracht bij te zetten en haar verhaal letterlijk een gezicht te geven om het taboe te doorbreken.

Waarom steun?

Geld mag geen drempel zijn om bij Fara aan te kloppen! Voor hen die het financieel moeilijk hebben, zijn onze begeleidingen vaak gratis, net zoals het grootste deel van ons algemeen aanbod. We hebben het geluk dat onze basiswerking gefinancierd wordt door de Vlaamse Overheid, maar jaar na jaar wordt het moeilijker om zo laagdrempelig te blijven werken. Steeds meer zijn we aangewezen op gulle giften.

Wil jij ons helpen? Dit kan je doen!

  • Doe een gift aan Fara en steun daarmee onze extra inspanningen om meisjes en vrouwen in maatschappelijk kwetsbare situatie nog beter te bereiken en ondersteunen. Voor giften van minstens 40 euro, ontvang je een fiscaal attest. Stort je gift op BE80 7765 9023 3377 van vzw Caritas Hulpbetoon, Liefdadigheidsstraat 39, 1210 Brussel met als mededeling: ‘voorkeur project n° 6020 FARA en rijksregisternummer’.
     
  • Download de ontroerend mooie single ‘(You are) my beautiful goodbye’ van Lucy and the Birds.
     
  • Doe je eindejaarsshopping via Trooper, de online shop schenkt een deeltje aan Fara
     
  • Organiseer of steun een warme actie ten voordele van Fara. Dat kan via:

 

We zijn jullie alvast heel erg dankbaar!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes