30 weken zwanger

Je zwangerschap: 30 weken zwanger

10/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Wat moet je allemaal in huis halen voor een baby? Hoe verbeter je de psychomotorische ontwikkeling van je kind? Waarom verlies je meer urine? Wat een hoop vragen...

Je baby bij 30 weken zwangerschap

ananas

Je baby is nu even groot als een ananas (bladeren niet meegerekend natuurlijk). Ondertussen hoort dat kleine wonder muziek en misschien reageert hij of zij er zelfs op.

Sommige mama’s zingen voor hun kindje of spelen piano, gitaar of een ander instrument. Uit studies zou ook blijken dat de psychomotorische ontwikkeling van je kind op die manier verbetert. En sowieso is het een leuke activiteit voor jou en je baby.

Wat haal je in huis voor de baby? Alles hangt natuurlijk van je eigen voorkeuren af, maar voor ‘het badje’ is dit een handige richtlijn: een babybadje of bademmer, een badthermometer, babybadolie en een hydraterende crème.

A mother is she who can take the place of all others but whose place no one else can take.

Jij bij 30 weken zwangerschap

Al 30 weken zwanger en nu begint die buik wel al wat zwaarder te worden, merk je. Als je last hebt van rugpijn die uitstraalt tot in je billen en de achterkant van je dijen, dan zijn de zogenaamde sacro-iliacale gewrichten wellicht verstuikt of verrekt. Dat zijn de gewrichten van de darmbeenderen van het bekken waaraan het heiligbeen vastzit. Kinesitherapie kan verlichting brengen en zorgt ook voor rustmomentjes tijdens je zwangerschap.

Heb je bij het lachen of hoesten weleens last van urineverlies? Dat is normaal. Niet alleen oefent de baby steeds meer druk uit op je blaas, de bekkenbodemspier ondergaat ook heel wat veranderingen: het automatische sluitingsmechanisme komt wat in het gedrang door de hogere druk in de buik. Bekkenbodemspieroefeningen kunnen helpen om maximale controle te behouden. Daarvoor kun je terecht bij de kinesist. Die oefeningen komen trouwens ook aan bod bij de prenatale sessies.
 
Tot slot kan het ook dat er een volledig nieuw ‘shoppingwalhalla’ voor je opengaat: dat van de kinderkleertjes. Je smelt bij het zien van al die zalige pakjes en je gaat volledig los. Je krijgt ongetwijfeld de meest schattige baby ooit en daar horen natuurlijk de aller- schattigste baby-outfits bij!

Lees meer over je zwangerschap in week 31.

banner namentool
banner app

Boek in de kijker

babyboek

Het Babyboek

Voor de mooiste herinneringen aan je eerste jaar als ouder

  • Verzamel de mooiste herinneringen in dit unieke foto-plak-invulboek.
  • Geweldig om later door te bladeren en herinneringen op te halen.

€17.99
Hardcover
68 pg