geboortelijst

Je zwangerschap: 31 weken zwanger

10/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het komt steeds dichterbij... Je bent al aan het aftellen, maar ben je klaar voor de komst van je nieuwe huisgenoot? Ben je al gestart met het maken van een geboorteplan? 

Je baby bij 31 weken zwangerschap

komkommer

Je baby is nu zo groot als een komkommer en zal nog een paar weekjes blijven groeien. Momenteel is de lengte ongeveer 28,5 centimeter van kruin tot romp en weegt de kleine spruit zo'n 1,5 killogram.

Vervelen in de buik doet hij niet. Gezichten trekken, slikken, ademen, hikken, de armen en benen bewegen, zuigen op de vingers, het hoofd draaien…
 
Na 31 weken kan je kindje al heel wat bewegingen maken. Misschien heb je dat wel al opgemerkt?

Beluister onze podcast

Hoe bereid je de bevalling en de geboorte voor?

Als er nu nog één iemand het lef heeft om te vragen of het een tweeling is...

Jij bij 31 weken zwangerschap

75% van je zwangerschapsperiode zit er al op. Dit is een perfect tijdstip om een geboorteplan te maken. Wat is dat eigenlijk? Het is een lijst die je voor jezelf kunt opstellen met wat je zelf belangrijk vindt bij je bevalling. Denk maar aan: wie heb je graag bij je, wil je bevallen met of zonder verdoving, hoe denk je de weeën op te vangen, wil je partner de navelstreng doorknippen enzovoort. De bevalling helemaal onder controle hebben is onmogelijk, maar je kan je wel een beetje voorbereiden. Bekijk het eerder als een communicatiemiddel om je wensen te bespreken met je arts of vroedvrouw.
 
De ademhaling kan ook wat moeizamer verlopen tijdens deze periode. Snel buiten adem zijn of kortademig zijn, het kan allemaal. Je buik is al een tijdje aan het groeien en de druk op het middenrif en de longen wordt groter. Gelukkig blijft dit niet zo de komende weken. Tegen het einde van je zwangerschap kan dit probleem plotseling opgelost zijn. Je baby komt dan lager in je bekken te liggen en de druk neemt af.

Lees meer over je zwangerschap in week 32.

banner podcast
banner nieuwsbrief

Product in de kijker

notebook

Notebook

Iets is pas echt verdwenen als mama het niet meer kan vinden

  • We hebben allemaal wel eens last van mom brain.
  • Vergeet vanaf nu niets meer, want je kan het meteen neerschrijven in dit notitieboekje.

€11.95
A5 formaat

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes