3441fi.jpg

Geboorteplan: wat is het en waarvoor dient het?

25/05/2020

Ben je iemand die alles onder controle wil houden of iemand die het allemaal loslaat? Je kunt niet alle controle hebben bij een geboorte, maar je kunt het toch proberen. Hieronder kom je te weten wat nu een geboorteplan eigenlijk is en waarvoor het dient.

Wat is het?

Concreet is het geboorteplan een vragenlijst die je voor jezelf kunt opstellen over wat je belangrijk vindt rond je bevalling.

  • Wat was je ervaring bij eerdere bevallingen?
     
  • Wie heb je graag bij je tijdens de bevalling: de gynaecoloog, de vroedvrouw, je partner, een naaste, een vriendin?
     
  • Ook een belangrijke: vind je het al dan niet oké dat er assistenten of dokters in opleiding de bevalling bijwonen?
     
  • Waar wil je bevallen? Hoe zou je graag willen bevallen: met of zonder verdoving, in welke houding, in bad, etc.?
     
  • Hoe denk je dat je de weeën zult opvangen: via de ademhaling, in een warm bad, door rond te lopen, verschillende houdingen aan te nemen…?
     
  • Welke afspraken werden gemaakt rond het al dan niet kunstmatig breken van de vliezen, een eventuele spoedkeizersnede, inefficiënte baarmoedersamentrekkingen, het al dan niet en wanneer uitvoeren van een knip…?
     
  • Hoe zie je het na de geboorte voor je: wil je partner de navelstreng zelf doorknippen, wil je je baby meteen op je buik voor huid-op-huidcontact, wil je na de bevalling rust of wil je meteen familie en vrienden aan je bed?

Je hebt een bevalling dan misschien niet helemaal onder controle, maar je kunt wel al van tevoren nadenken over wat je zelf belangrijk vindt en hoe je zou reageren als het minder vlot verloopt. Het blijft uiteindelijk toch jouw bevalling en het is belangrijk dat er met je realistische en verantwoorde wensen en verwachtingen rekening wordt gehouden.

Geboorteplan = communicatiemiddel

Het geboorteplan is eigenlijk vooral een communicatiemiddel. Je noteert je wensen, waar je goed over nagedacht hebt, maar je bespreekt ze het liefst goed van tevoren tijdens een prenataal spreekuur met je arts of vroedvrouw.

Het mag geen ‘eisenblaadje’ worden, zoals: ‘Ik wil dit niet, ik eis dat ...’ Als het dan om de een of andere reden anders uitpakt, kun je hierin erg teleurgesteld zijn. Het is gewoon een middel om te praten met hulpverleners over de bevalling en te zorgen dat de neuzen in dezelfde richting staan. Het geboorteplan is met andere woorden op geen enkel moment bindend: jij kunt op eender welk moment nog van mening veranderen, maar ook de vroedvrouw en gynaecoloog zullen dat wat er in je geboorteplan staat, negeren als dat op een of ander moment in het belang van het kind is.

Belangrijk is ook om te weten dat er bij een geboorteplan geen taboes moeten zijn. Alles is bespreekbaar, zeker op zo’n dag. Heb je op het laatste moment nog twijfels of vragen, aarzel dan zeker niet om er een vroedvrouw over aan te spreken.

Wel of geen geboorteplan?

Niet alle vrouwen zullen behoefte hebben aan een geboorteplan. Vergelijk het met een voorbereiding van een huwelijk: je denkt van tevoren na over waar je het feest wilt houden, wie je erbij wilt hebben, wat je wilt aandoen enzovoort. Sommige vrouwen huren liever een weddingplanner (vroedvrouw) in, op wie ze kunnen vertrouwen en die ervoor kan zorgen dat alles in orde komt. Anderen laten het gewoon wat op zich afkomen en bekijken liever op het moment zelf hoe alles verloopt. En weer anderen houden het liefst zelf de controle en hebben behoefte aan een (geboorte) plan, zodat ze het overzicht kunnen bewaren.

Mama Worden

Meer lezen? Lees ons boek!

Uit Mama worden.

Meer informatie over het boek vind je hier.