3930fi.jpg

DOSSIER: We gaan op vakantie: welke documenten neem je mee en wat doe je als er iets gebeurt?

6/12/2019

Yes, de vakantie is er! Maar, help, heb je wel alle nodige documenten in orde gemaakt? En wat als er toch iets zou gebeuren op reis? OZ zet alles nog even op een rij.  Voor een volledig overzicht kun je onderaan in dit artikel nog een bijlage downloaden!

Trek je naar het buitenland met de kinderen?

Vergeet dan hun identificatiedocumenten niet want ja, ook kinderen hebben die nodig! De Kids-ID is verplicht voor alle landen waar geen internationaal paspoort voor nodig is. Het is een identiteitskaart met foto voor kinderen jonger dan 12 jaar en moet nog zes maanden geldig zijn na de terugreisdatum. Lees er hier meer over. 

Reis je naar een land waarvoor een internationaal paspoort nodig is, dan hebben je kinderen er ook één nodig, ongeacht hun leeftijd. Kinderen die slechts door één ouder vergezeld zijn, moeten een gelegaliseerde toestemming hebben van de andere ouder. Kinderen die reizen zonder de ouders moeten ook een gelegaliseerd attest van de gemeente kunnen voorleggen

Let wel: de levertermijn voor deze documenten kan oplopen. Reken op minimaal drie weken. Versnelde procedures bestaan ook, maar zijn ook een pak duurder. Meer informatie bij de gemeentediensten van je woonplaats.

 

Wat moet er in je reisapotheek zitten?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker op reis en voor ziekenhuisopnames. Wat neem je zeker mee? Pijnstillers, pleisters, ontsmettingsmiddel, iets tegen muggen en beten, keelpijn en diarree, een thermometer en natuurlijk zonnecrème en aftersun moet er zeker in. Bekijk de volledige lijst hier.

 

Wat heb je nodig als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis?

  1. Een Mediphone Assist Card voor Dringende Zorgen in het Buitenland

Wat is het?Mediphone Assist (praktische medische bijstand) en extra tegemoetkoming voor die medische kosten.

Meer bepaald kan Mediphone Assist:

  • Medisch en administratief advies verstrekken

  • Je familie en zorgverleners contacteren

  • Een medisch noodzakelijke repatriëring organiseren

  • De repatriëring van een stoffelijk overschot organiseren

  • Medische producten zoals geneesmiddelen verzenden als die ter plaatse niet beschikbaar zijn

  • Betalingsgaranties verlenen bij ambulante verzorging door een wintersportongeval, bij een ziekenhuisopname van minstens één overnachting en bij dialyse en zuurstoftherapie

  • Je kan er 7 dagen op 7 en 24u/24u terecht via het nummer +32 (0) 2 778 94 94.

Wanneer gebruiken? ENKEL bij ziekenhuisopname, wintersportongeval, dialyse of zuurstoftherapie. In elk geval dient Mediphone Assist binnen de 48 uur verwittigd te worden, en hou altijd alle facturen bij.

Waar geldig? In een hele reeks landen, vooral binnen de EU, maar ook daarbuiten. Vraag jouw Mediphone Assist Card aan bij je verzekeringsinstelling.

  1. De Europese Ziekteverzekeringskaart

Wat doet het? Het geeft je toegang tot dringende geneeskundige verzorging tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Zonder EZVK beschouwen veel landen je als een privépatiënt, met hoge rekeningen tot gevolg. Bovendien kan je, bij een verzekeringsinstelling (ziekenfonds) in het land waar je verblijft, met deze kaart onmiddellijk terugbetaling van je facturen voor geneeskundige verzorging verkrijgen. Let op: leg de kaart altijd onmiddellijk voor aan de dokter en verwittig Mediphone Assist binnen de 48 uur!

Hoeveel kost het? Niks! Gratis voor iedereen die bij een ziekenfonds is aangesloten. Ben je lid van OZ, dan kan je hier klikken om deze verzekeringskaart aan te vragen. Hou er rekening mee dat het enkele dagen duurt om de kaart te ontvangen!

Waar geldig? In alle landen van de Europese Unie plus Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Macedonië, Liechtenstein, Macedonië en Australië. Voor Australië gelden bijkomende formaliteiten, neem dus zeker contact op met je kantoor.

Wanneer aanvragen? Het liefst een paar weken voor vertrek, één per gezinslid. Als je vroeger vertrekt en je wil toch de EZVK meenemen, dan krijg je een voorlopig attest mee.

Hoelang geldig? Tot eind volgend jaar.

Extra reisverzekering

Voor bepaalde landen (zoals de Verenigde Staten) sluit je best nog een aparte reisverzekering af.

 

Download hieronder een handig totaaloverzicht

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes