5104fi.jpg

Vraag/Antwoord: Wanneer en hoe moet ik het flesje melk voor het slapen afschaffen?

11/01/2018

Een gastmama heeft een vraag: Ik ben mama van een zoontje van 2. Hij is een typisch jongetje, hij is heel actief en heeft veel interesse in de bal (voetbal) en auto’s. Hij verbruikt enorm veel energie en zit geen 2 seconden stil. Hij slaapt dan ook wel goed. ‘s Nachts slaapt hij het klokje rond (20u-8u) en ‘s middags doet hij nog een dutje van 2 tot 3 uur. Nu wil hij niet gaan slapen zonder flesje. Water i.p.v. melk geven is geen optie: hij kijkt eerst naar de inhoud voor hij drinkt. Hij heeft niet echt een knuffel, heeft ook nooit een tut gehad, enkel zijn flesje. Hij valt dan ook in slaap in een omhelzing met zijn flesje. ( hij noemt zijn flesje doedoe.) Ik zou dit willen afbouwen maar weet niet hoe ik dat het beste aanpak...

Expert Karen Thijs geeft antwoord

Beste mama,

Als ik je verhaal lees, is jouw kindje een gezond ontwikkelende peuter.   Hij zit boordevol energie, eet en slaapt goed.  Wat ik me afvraag is waarom je het flesje wil afbouwen.
Gaat het over de melk op zich?  Of gaat het om het troostende effect?

Over het algemeen beschrijft ’Kind en Gezin’ dat het goed is om kindjes tot 3 jaar aangepaste melkvoeding te geven.  Ik denk dat je zoontje dit nodig heeft om goed te groeien en te ontwikkelen.

Het lijkt erop dat je zoontje zijn flesje als troostmiddel heeft uitgekozen.  Als hij niet de ganse dag met een flesje in zijn mond zit, zou ik dat toelaten.  Je kan naar hem toe wel communiceren waar en wanneer flesjes kunnen gedronken worden.  Bijvoorbeeld: we drinken alleen een flesje melk als we gaan slapen.  Net zoals je aan een kindje leert dat een tutje in bed blijft en dat dit alleen dient om te slapen of voor wanneer een kindje erg verdrietig is en troost nodig heeft.

Geniet nog van die actieve peuter en laat hem gerust nog even genieten van zijn flesje en het bijhorende koestermoment.

Warme groet,

Karen