7569fi.jpg

Vier belangrijke taalmijlpalen en wanneer je ze kan verwachten

28/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is eigenlijk een klein wonder dat kinderen hun moedertaal (meestal) moeiteloos leren te gebruiken als je bedenkt dat onze taal veel impliciete regels heeft. Want waarom is het niet ‘de huis’, maar ‘het huis’? En waarom niet ‘hij loopte’, maar in plaats daarvan ‘hij liep’? Kinderen beginnen al met het aanleren van hun moedertaal nog voordat ze geboren zijn. Zo leren ze in de buik al wat de klanken van hun moedertaal zijn en kunnen ze enkele uren na de bevalling al herkennen welke klanken bij hun moedertaal passen en welke niet. Nadat een kindje geboren is, gaat de taalontwikkeling door. Hier zijn vier belangrijke taalmijlpalen na de geboorte en wanneer je ze kan verwachten.

 

  1. Het eerste woordje: 12 – 18 maanden
    Het eerste woordje van je kind is iets waar veel ouders lang naar uitkijken. Je hebt je kindje al veel zien groeien sinds de geboorte. Niet alleen is hij of zij al veel groter geworden, maar er is ook al veel geleerd: zitten, kruipen, lachen, vast voedsel, etc. Enkele weken na de geboorte  beginnen baby’s al met het spontaan maken van geluidjes. Rond de eerste verjaardag begint het brabbelen waarbij het kind klinkers en medeklinkers combineert. Zo ontstaat rond deze tijd ook het eerste woordje, bijvoorbeeld ‘mama’ of ‘hi’. Er zit veel verschil tussen kinderen bij het spreken van het eerste woordje en als je baby hier nog niet aan toe is rond de eerste verjaardag, betekent dat niet dat er iets mis is. Gemiddeld spreken kinderen hun eerste woord tussen de 12 en 18 maanden.
  2. Het eerste zinnetje: 18 – 24 maanden
    Nadat je baby zijn of haar eerste woordje heeft geschreven, gaat het snel. Hij of zij leert de komende tijd veel nieuwe woorden bij. Daarnaast beginnen ze ook een begrip te ontwikkelen voor abstracte woorden die niet verwijzen naar een voorwerp, zoals ‘mijn’. Rond het tweede levensjaar begint je kind deze nieuwe woorden bij elkaar te voegen in zinnetjes van twee tot vier woorden lang, zoals ‘mijn koek’, ‘mama weg’.  Vanaf nu groeit de woordenschat van je kind snel. Hoeveel je kindje ook al zegt, op deze leeftijd begrijpen ze nog veel meer! Tussen de 24 en 36 maanden leert het kind ook wat zijn of haar eigen naam is en begint het kind meer simpele zinnetjes te maken.
  3. Echte gesprekjes: rond 3-4 jaar
    Nadat het eerste zinnetje is gesproken, blijft de taalontwikkeling van je kind maar groeien. De woordenschat breidt ontzettend uit en het taalbegrip is ook al ver ontwikkeld rond het derde levensjaar. Op deze leeftijd sta je misschien versteld van de dingen die je kind al kan vertellen. Gesprekjes over wat hij of zij gedaan heeft vandaag of andere simpele conversaties beginnen ook op ongeveer deze leeftijd. Als het kind vier jaar is, worden deze gesprekjes al wat complexer en waar vroeger misschien alleen papa of mama echt begreep wat het kind bedoelde, is hij of zij nu ook goed te verstaan door buitenstaanders. Met vier jaar zou je kind ook al een aantal kleuren en vormen moeten kennen, en misschien zelfs al enkele letters.
  4. Complexe taal: vanaf 5 jaar
    Hoewel de taalontwikkeling het hele leven doorgaat (als volwassenen kunnen we immers ook nog nieuwe woorden leren), zijn de grootste mijlpalen behaald rond de leeftijd van vijf jaar oud. Nu maakt je kind lange zinnen van acht woorden of meer, kan hij of zij rijmen, fantasieverhalen vertellen en begrijpt hij/zij tijdsbepalingen en ingewikkelde instructies.

Als je kind deze mijlpalen niet precies op de exacte leeftijd behaalt, betekent dat niet dat er iets mis is. Ieder kind ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo en daar is niets mis mee. Als je je toch ergens zorgen om maakt, kun je informeren bij een logopedist of de huisarts die eventueel verder onderzoek kan doen.

 

Geïnteresseerd in meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek vanuit je zetel thuis?

Nog tijd deze vakantie? Help de wetenschap vooruit! De studie Spontane Taal van de UGent is op zoek naar ouders van kinderen van zes of zeven jaar oud die een gesprekje willen opnemen met hun kind en online een aantal vragenlijsten in willen vullen. Meer informatie of deelnemen? Kijk hier. Alvast bedankt voor uw hulp!