3960fi.jpg

Een beetje meer steun en een beetje minder kritiek onder ouders maakt een beetje gelukkigere kinderen

6/07/2016

Als ouders krijgen we heel veel adviezen vanuit onderzoek in de media. Ik lees die artikels altijd met veel aandacht. Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven, maar ik vind het net zo belangrijk om de context en omstandigheden van het onderzoek te kennen. Wist je dat geen enkel onderzoek bij herhaling tot dezelfde resultaten komt? Daarom ga ik altijd uitpluizen wat er juist is onderzocht, welke groep mensen werd vergeleken… zodat ik ‘de conclusie’ kan plaatsen. 

Voor-en nadelen: maak zelf je keuze

Spijtig dat in de media regelmatig maar één onderzoek wordt belicht. Ik mis de nuances vaak.

Er zijn zoveel zaken die je als ouder helemaal zelf mag kiezen met voor- en nadelen. Of dat is mijn conclusie wanneer ik de verschillende onderzoeken naast elkaar leg. Hieronder enkele voorbeeldjes die ik tegenkwam. 

Een overzichtje van veelvoorkomende topics met voor- en nadelen

KINDEROPVANG

 • Onderzoek wijst uit dat moeders die veel tijd doorbrengen bij hun kind maar het ook naar de kinderopvang brengen na hun werk meer kunnen genieten van hun kinderen en in kunnen gaan op hun behoeften.
 • Baby als enige dag invulling niet gunstig omdat moeder zich dan vaker onnodig zorgen maakt

GEEN KINDEROPVANG

 • Er zijn onderzoekers die aangeven dat kinderen onder de twee jaar best het meeste van hun tijd doorbrengen bij hun ouders of primaire verzorgers. Vooral intensieve kinderopvang met lange dagen, verschillende verzorgers… kan een negatief effect hebben op de hechting van kinderen

THUISBLIJVENDE MAMA

 • Voor twee jaar legt je kind de basis om op latere leeftijd relaties met anderen te kunnen aangaan. Een responsieve en aanwezige ouder is hierin zeer belangrijk.
 • Full-time werken houdt risico in tot overbelasting
 • Grote impact van afmattend of geestdodend werk.

WERKENDE MAMA

 • Aantal uren per week werken heeft positieve impact op moeder-kind relatie.
 • Tegen je eigen aanvoelen toch thuisblijven voor de kinderen is een situatie waarin moeders minder kunnen genieten van hun kinderen

KINDEREN TV LATEN KIJKEN

 • Televisie kijken kan taalontwikkeling stimuleren, bijvoorbeeld wanneer je je kind in een andere taal televisie laat kijken of kiest voor pedagogische tekenfilms waarin je kind gestimuleerd wordt te spreken of te bewegen.

OPVOEDEN ZONDER TV

 • tv-verslaafde kinderen zouden meer kans hebben op obesitas door het gebrek aan beweging. Bovendien hebben ze ook meer kans op autisme door het gebrek aan sociale interactie, meer kans op het ontwikkelen van diabetes wegens het vele snoepen voor de tv.

KINDEREN GEEN SUIKERS GEVEN

 • Je kan er tegenwoordig niet meer naast kijken. Er zijn enorm veel onderzoeken die uitwijzen dat suikers een negatief effect hebben op onze lichamelijke en mentale gezondheid.

KINDEREN WEL SUIKER GEVEN

 • suikers helemaal bannen voor kinderen blijkt niet de oplossing te zijn. Het is belangrijk je kinderen aan te leren hoe ze de inname van suikers moeten doseren.

VASTHOUDEN AAN REGELS

 • Regels en structuur geven rust aan kinderen. Voor slapen en eten bvb wordt regelmaat sterk aangeraden.

AUTONOMIE STIMULEREN

 • Een kind dat gestimuleerd wordt voor zichzelf te denken en regels bespreekbaar te maken is creatief en meer zelfzeker.

INBAKEREN

 • Inbakeren helpt kinderen rustig inslapen en verminderd het huilen.

NIET INBAKEREN

 • Het is slechts een tijdelijke oplossing en het is niet volledig zonder risico (heupontwikkeling,…)

HUILEND IN SLAAP LATEN VALLEN

 • Kinderen die huilend in slaap vallen slapen langer en dieper dan kinderen die huilen en af en toe getroost worden. Ze worden ook minder vaak wakker.

NIET LATEN HUILEN

 • Alle kinderen worden ’s nachts wakker. Het is belangrijk dat een kind zich veilig voelt in zijn bed en veel kinderen kan je leren zonder huilen in slaap te vallen. Dan huilt je kind ook minder wanneer het wakker wordt en valt het na wat rondkijken gewoon terug in slaap.
 • Kinderen die huilend in slaap vallen hebben een hoger risico op wiegendood.

Je gelijk halen... Is dat nodig?

Enorm veel variatie is mogelijk. Daarnaast zijn de ouders, de kinderen, de situatie, de moment bepalende factoren om keuzes te maken. Dus misschien is het dan niet zinvol om ‘je gelijk’ te halen op basis van dat ene onderzoek of die ene stroming? Is toch mijn gedacht dan…

 

Natuurlijk zijn er een aantal zaken in ouderschap waarover ik grote consensus vond. Om een voorbeeldje te geven: verbale of fysieke agressie. Dit maakt een enorm grote indruk op je kind en werkt misschien op korte termijn maar zeker niet op lange termijn. Kinderen imiteren dit gedrag en gaan zich onveilig voelen in de ouder-kindrelatie. Het slechte overwint daarbij het goede (pijnlijk om te lezen). Daarmee wordt bedoeld dat je heel erg veel positieve ervaringen/bekrachtiging nodig om een negatieve ervaring recht te zetten. En toch zal bij elke ouder wel eens de stem uitschieten of heb je je kind al eens hardhandiger vast dan je zelf wil. Ook daar doen we waarschijnlijk allemaal ons uiterste best gezien onze mogelijkheden, omstandigheden, de nachtrust van onszelf en onze kleine sloebers… En dat is normaal, daar moeten we kunnen over praten, zodat we elkaar kunnen steunen!

Kinderen winnen niets bij ouders die elkaar bekritiseren

Ik moet mijn hand natuurlijk boven mijn eigen hoofd houden en eerlijk toegeven dat ik het ook soms doe hoor, kritisch zijn voor andere ouders. Dan wil ik als een redder anderen van mijn inzichten overtuigen enzo... Met een cape over mijn schouders enzo... Toch besef ik dat ik mijn doel enkel bereik als anderen ook oprecht mijn aanpak willen kennen. Trouwens misschien kennen ze de adviezen maar lukt het gewoon niet, zoals bij borstvoeding bijvoorbeeld. Iedereen heeft zijn eigen lichamelijke, emotionele omstandigheden en doet zijn best voor zijn kinderen, daar moeten we toch niet aan twijfelen, toch?

Kinderen winnen niets bij ouders die elkaar bekritiseren. Op die momenten voel je jezelf misschien sterker maar diegenen die het anders aanpakken maken we ongelukkig. En ongelukkige en onzekere mama’s daar hebben al die klein pagadders niets aan. We kunnen elkaar beter aanvaarden en mild zijn voor elkaar. Zou toch schoon zijn in deze wereld #tousensemble enzo…

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes