peuter zit aan tafel met bordje en beker met water

Hoe laat je je peuter wennen aan verschillende smaken?

13/03/2025

Voeding ontdekken is een erg zintuiglijke ervaring voor je peuter. We denken vaak dat iets lekker vinden vooral met de smaak te maken heeft, maar er zijn veel factoren die daarin een rol spelen, zoals de geur van een gerecht, de kleur, de textuur, of iets warm of koud is en zelfs het geluid dat ermee gepaard gaat als we erop kauwen. Dat maakt dat iets ‘lekker vinden’ heel erg complex is. Ieder van ons legt zijn eigen nadruk op een van die factoren: de een vindt smaak belangrijk, de ander geur, weer een ander de kleur. Smaak is dus maar een van de vele factoren waardoor iemand iets lekker vindt.

Hoe laat je je kind wennen aan verschillende smaken? 

  • Dat kan al heel vroeg: vanaf een jaar mag je kind alles eten.
  • Je hoeft dan ook geen puree meer te maken van zijn eten. Zorg wel voor een geleidelijke overgang van puree naar brokjes. Laat je ook niet te snel ontmoedigen als je peuter een keer geen brokjes lust. Probeer het daarna gewoon nog eens.
  • Houd smaken apart en meng niet meer alles. Zo kun je langzaam zoeken naar een smaakpalet dat je kind lekker vindt.
  • Wat je kind lekker vindt, is niet genetisch bepaald.
  • Als je een keer ziek bent geweest doordat je iets had gegeten, is het normaal dat het lastig is om het daarna weer te eten. Voeding is nu eenmaal heel erg ervaringsgebonden. Geef het dus wat tijd.
  • Ga samen aan tafel en geniet. Maak er een leuk moment van.
  • Tot de leeftijd van twee jaar is een kind op het vlak van voeding volledig afhankelijk van zijn omgeving. Geef hem vertrouwen in wat veilig is om te eten en wat gezond is.
  • Geef het goede voorbeeld en varieer in groenten en fruit. Een kind bootst je in alles na, dus ook op het vlak van voeding. Een kind van twee jaar zal een soortgelijk eetpatroon als dat van zijn omgeving vertonen.

Oudere peuters kijken naar het eetgedrag van leeftijdsgenoten
Op een latere leeftijd, zo rond vier à vijf jaar, begint een kind meer naar zijn vriendjes en leeftijdsgenoten te kijken. Er is een leuk sociaal experiment gedaan met een kind dat graag rodekool at. Hij werd met vier kindjes aan tafel gezet. Er werd eerst rodekool op zijn bord geschept, waarna hij enthousiast begon te eten. De anderen schepten worteltjes op. Maar de volgende keer was de kans heel groot dat de anderen ook een schepje rodekool durfden op te scheppen. Daarnaast was er een tafel waar geen enkel kind rodekool lustte. Daar raakte ook de keer daarna geen enkel kind de rodekool aan. Het onderzoek toonde aan dat er vanaf een bepaalde leeftijd een vorm van sociale druk heerst bij een kind om zich te gedragen zoals zijn leeftijdsgenoten. Het onderzoek bevestigde ook het belang van samen eten.

TIP: Eet elke week de regenboogkleuren

Een leuke manier om kinderen te laten proeven van alle soorten groentes en fruit is ze elke week de regenboogkleuren te laten eten. Je kunt met je kind actief kijken welke kleuren hij al heeft gegeten en welke kleuren van de regenboog nog ontbreken. Zo zal hij meer gestimuleerd worden om witte bloemkool of blauwe bessen te eten.

TIP: Loop een slechte eter niet voortdurend met voeding achterna

Soms hebben we de neiging te denken dat het kwaad kan wanneer een kind even wat minder eet. We zouden dan bij wijze van spreken constant eten willen aanbieden en het kind achterna willen hollen met voeding. Toch is het beter om dat niet te doen. Het is niet zo erg als een kind even wat slechter eet. Laat het maar zo. Heeft een kind op een eetmoment nog geen honger, dan moet hij ook niet per se eten. Het is wel belangrijk dat je duidelijke regels aangeeft, zoals: ‘Eten hoeft nu niet, maar we doen het wel altijd samen aan tafel’, of: ‘We eten niet voor de televisie.’
 

Meer lezen: Mijn Peuter

mijn peuter

Stap binnen in de fascinerende wereld van je peuter. Mijn Peuter neemt je mee op een boeiende reis door het ouderschap en biedt, samen met het boek Mijn Baby, een diepgaand begrip van de eerste duizend dagen van je kind. Ontdek de wetenschap achter de ontwikkeling van het peuterbrein en krijg waardevolle inzichten in denkvermogen, tijdsbeleving, temperament en emotionele groei.

Mijn Peuter behandelt essentiële onderwerpen zoals slaap, voeding, groei en belangrijke mijlpalen. Van de komst van een broertje of zusje tot de overgang naar school en het omgaan met andere veranderingen, dit boek voorziet je van de kennis en handvatten om de terrible two-fase met glans te doorstaan.

Met talloze inzichten helpt Mijn Peuter je om je kind beter te begrijpen en zelfverzekerder te worden in je rol als ouder. Een onmisbaar boek voor iedere ouder die de unieke reis van het ouderschap ten volle wil beleven!