4876fi.jpg

Een blik in de lunchbox

4/09/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

In het voorjaar voerde Libelle een grootschalige enquête uit over de middagpauze op de lagere school. 800 ouders en 200 leerkrachten werkten mee en gaven ons zo een blik in de lunchboxen van de schoolkinderen van vandaag. Enkele opmerkelijke conclusies!

Stress

Jammer genoeg blijkt de middagpauze een stresserend moment te zijn voor veel kinderen. Bijna 1 op de 5 ouders en 37% van de leerkrachten omschrijft het eetmoment op school als stressvol. Veel kinderen zouden dan ook liever thuis komen eten.

Niet verwonderlijk ook, als je weet dat er in een refter gemiddeld maar liefst 84 kindjes samen zitten te eten. Dat kabaal zorgt niet meteen voor een ontspannen sfeer waarin kinderen rustig kunnen eten.

Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop pleit er dan ook voor om kinderen in hun klas te laten eten. Op die manier creëer je rustige omstandigheden en een huiselijke sfeer voor de kinderen. Bovendien kan de leerkracht op die manier mee in de gaten houden of kinderen voldoende en gezond eten. Dat hoeft overigens niet lang te duren, een halfuurtje volstaat al ruimschoots. De leerkracht kan ondertussen ook eten in de klas en daarna pauze nemen.

In de brooddoos

Alle gezonde trends ten spijt, bevatten de lunchboxen meestal nog klassieke boterhammen. Een kleine minderheid (2-3%) geeft wekelijks eens granola of quinoa mee, maar de superfoods hebben over het algemeen dus nog niet de weg gevonden naar de lunchbox. Niets mis mee, volgens diëtist Michaël Sels zijn boterhammen een prima keuze voor kinderen.

Op de boterhammen ligt er vooral kaas, hesp, boterhamworst, salami of choco. Opvallend: 56% van de ouders geeft aan meestal kaas mee te geven, terwijl slechts 18% van de leerkracht aangeeft dat leerlingen boterhammen met kaas meebrengen. En terwijl slechts 32% van de ouders aangeven boterhammen met choco mee te geven, ziet 47% van de leerkrachten vooral choco in de boterhamdozen.

Daarnaast geven ouders vaak een stukje fruit of iets van groentjes mee. Ook blokjes kaas of een worstje komen vaak terug. Als alternatief voor boterhammen wordt er ook weleens pasta of rijst meegegeven.

Pedagoge Marijke Bisschop raadt aan je kind mee te laten kiezen wat er in de lunchbox gaat. Zo zal hij/zij ’s middags met plezier eten. Ook een leuk briefje is een goed idee en helpt mee een huiselijk gevoel te creëren.

Tips van de diëtist

Diëtist Michaël Sels geeft nog enkele tips mee.

  1. Het is  aan te raden volkorenbrood mee te geven met je kinderen. Zijn ze geen fan? Dan kan je overwegen om een ‘dubbele’ boterham te maken, met aan de ene kant wit brood en aan de andere kant volkorenbrood. De verschillende kleuren geven een leuk effect wat de eetlust bevordert, en zo krijgt je kind toch alle voedingsstoffen binnen.
  2. Bewerkt vlees zoals salami of worst beperk je best tot maximaal 50 gram per dag.
  3. Kaas is dan weer een goed alternatief. Melkproducten zijn goed voor kinderen, al moet je natuurlijk niet overdrijven door ’s morgens, ’s middags en ’s avonds kaas te eten.
  4. Hou ook de voedselveiligheid in je achterhoofd. Een brooddoos zit meestal urenlang in de boekentas. Een boterham met préparé is dus niet zo’n goed idee.
  5. Choco op de boterham is geen probleem, maar overdrijf er niet mee. Af en toe moet het zeker kunnen: kinderen moeten nog groeien, dus een beetje vet en suiker mogen ze gerust eten.
  6. Bekijk het eetpatroon van je kind over de dag heen. Eet je kind in de speeltijd al een koekje, dan vermijd je zoet beleg misschien maar beter. Neemt je kind een stuk fruit mee, dan kan een boterham met choco minder kwaad.
  7. Vermijd frisdranken en fruitsap. Water of ongesuikerde melk zijn de beste keuzes.

Schrijnend

Leerkrachten geven aan dat ze soms schrijnende toestanden zien over de middag. Zo vertelt een juf dat ze al de gekste dingen zag in de brooddoos: koude hamburgers of pizza, koude frieten met ketchup of mayonaise …

Een andere juf neemt altijd reserve-lunchpakketten mee als ze op uitstap gaat. De ervaring heeft haar namelijk geleerd dat er steeds vaker kindjes zijn die geen lunchpakket bijhebben, of die een lege boterhamdoos in hun rugzakje hebben steken.

Er is dus duidelijk nog veel werk aan bewustmaking rond gezonde voeding. Al is het gelukkig niet zo slecht gesteld met de gemiddelde lunchbox!

 

Bron: Libelle