4515fi.jpg

Fantastisch nieuws: behandeling tegen RSV in de maak

13/02/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is de schrik van alle jonge ouders: RSV, het beruchte verkoudheidsvirus waar nog geen remedie tegen bestaat. Maar goed nieuws want er zou namelijk een medicijn in de maak zijn!

Elk jaar opnieuw hoor je weer horrorverhalen over kleintjes die doodziek zijn en elke winter opnieuw liggen de kinderziekenhuizen vol met kleine RSV-patiëntjes. Naar schatting worden jaarlijks 35 miljoen kinderen jonger dan 5 geveld door het virus, en zo’n 2% van hen belandt daardoor in het ziekenhuis. Jammer genoeg bestaat er voorlopig geen medicijn, waardoor artsen zich moeten behelpen met het toedienen van extra zuurstof of vocht.

Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Er zou namelijk een doeltreffend medicijn tegen het RSV-virus in de maak zijn, en dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Belgische en Amerikaanse onderzoekers van het VIB, de Universiteit Gent en de Geisel School of Medicine in Dartmouth gebruiken ‘Nanobodies’, of virusneutraliserende antilichamen, om een vitaal eiwit in het virus aan te vallen. Deze specifieke Nanobodies vallen het eiwit aan dat ervoor zorgt dat het virus in de longcellen kan binnendringen. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat deze Nanobodies niet alleen celkweken maar ook muizen beschermen tegen het virus.

In een volgende fase is het de bedoeling de behandeling toe te spitsen op mensen. Daarvoor zouden de Belgische onderzoekers op zoek gaan naar een industriële partner die hun resultaten kan vertalen in een concrete behandeling tegen RSV. Wellicht zal deze behandeling werken tegen alle varianten van het RSV-virus, en zal de medicatie snel en direct in de longen kunnen toegediend worden via de luchtwegen. Duimen!

 

Bron: De Morgen