7711fi.jpg

Flesje geven als papa of meemama? Voordelen zat!

25/10/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Een baby hangt tijdens de eerste maanden nogal hard aan zijn mama. Letterlijk vaak, als hij borstvoeding krijgt. Maar laat je dat als papa of meemama niet afschrikken. Er zijn heus manieren om jouw unieke band met je kindje op te bouwen. Bijvoorbeeld bij het flesje geven.

Versterk de band met je baby

Toegegeven: een kleine baby kent mama meestal net iets beter dan jou, de andere ouder. Dat kleintje zat maandenlang in haar buik, het kent haar stem, het kent haar bewegingen.

Maar geen probleem, die ‘achterstand’ is zo ingehaald, als je lekker veel en dicht in de buurt van je baby bent. Zo wennen jullie aan elkaar en worden jullie beste maatjes.

Tips om naar elkaar toe te groeien tijdens het flesmoment:

  • Wissel bij het flesjes geven voldoende af met de mama. Krijgt je kindje borstvoeding? Ook dan kan jij al een flesje geven met afgekolfde moedermelk. Misschien kan je afspreken dat jij het allereerste flesje voor je rekening mag nemen?
  • Trek je kleren uit. Tenminste je bovenkleding. Maak je bovenlijf bloot en leg je baby ertegen aan als je het flesje geeft. Ja echt, huid-op-huid-contact is heel goed voor de weerstand en ontwikkeling van je baby. Bovendien voel je lekker warm aan en kan je kleintje wennen aan je geur. Ook het horen van je hartslag werkt geruststellend. Leg wel een doek of dekentje over je baby om die warm genoeg te houden.
  • Houd je ademhaling rustig en regelmatig. Je zal zien dat je baby daarop positief reageert. Geef het flesje gerust in stilte, gewoon genieten met jullie tweetjes. Als je veel en/of luid praat, kan je kindje onrustig worden.
  • Blijf na het voedingsmoment samen nog even zitten voor wat extra knuffels. Zo’n tedere momenten kan je nooit te veel hebben.

Oh, en papa’s die een flesje geven in het openbaar: jullie zelfvertrouwen krijgt een ongetwijfeld een boost van al die bewonderende en vertederde blikken die jullie toegeworpen krijgen ;-). Let maar op.

Moeilijk eerste moment

We moeten eerlijk zijn: een eerste flesje is niet altijd een succes. Zeker als je baby gewoon is om van de borst te drinken, kan het al eens gepaard gaan met tranen en een duidelijke ‘neen’. Geen leuk moment voor je kindje. Maar ook geen leuk moment voor papa of meemama, die de kans krijgt om mee te helpen bij het voeden. Je kleinje ontredderd zien, kan soms ontmoedigend werken.

Wat kan je doen? Geduldig zijn. Niet opgeven. En het zeker niet persoonlijk nemen ;-). Want het flesje geven blijft echt een ideaal moment om jullie band nog sterker te maken. You’ll see.

Welke melk?

Als je overschakelt naar flesvoeding, zit je vaak met de vraag: ‘welke melk geef ik mijn kindje het best?’.

Vanaf 6 maanden kan je overschakelen op opvolgvoeding, zoals NAN Evolia 2. Het is een tweedeleeftijdsmelk voor baby’s ouder dan 6 maanden als aanvulling op borstvoeding of bij de overschakeling van borst- naar flesvoeding in combinatie met de vaste voeding.

Ze bevat de nodige vitamines om je baby gezond te laten groeien. Je combineert de melk met vaste voeding, het liefst tot de leeftijd van 12 maanden. Deze opvolgmelk vind je bij de apotheek.

Een standaard opvolgmelk voor baby’s vanaf 6 maanden, zoals NAN Optipro 2, is ook een optie.

Leer van een creatieve papa

Loopt het niet vlot als je als ‘niet-mama’ het flesje wil geven? Daar zijn oplossingen voor.

Ook bij de Amerikaanse papa Anthony Favors ging de overschakeling naar flesvoeding enkele jaren geleden stroef. Zijn dochtertje Lily’ahna kreeg vanaf haar geboorte enkel borstvoeding. Maar toen haar mama weer aan het werk ging, maakte ze de switch naar flesjes met moedermelk. En dat was niet naar de zin van de kleine Lily’ahna.

Het meisje weigerde steevast te drinken van haar flesje bij haar papa. Telkens hij haar op de schoot nam, greep ze naar zijn borstkas. Toen hij haar uitlegde dat daar geen melk was, begon ze te huilen. Tijd voor wat creativiteit en een namaakborst, dacht Anthony.

Deze slimme papa knipte een gat in een T-shirt en trok dat aan tijdens het eetmoment. Door het gat stak hij de speen van het flesje, zodat het op een borst leek. Even was zijn dochertje verrast, maar eens er druppeltjes melk uitkwamen, was ze verkocht!

Bekijk de geniale dadhack!

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.