Foodbloggende mama Ellen Charlotte verklapt geheimen van haar gezonde familierecepten

  • door Mamabaas

Ellen De Meulemeester scheert hoge toppen met haar Instagramaccount @Ellencharlottemarie en telt maar liefst 142.000 volgers. De foodblogster en fotografe brengt er een gezonde en haalbare recepten die ook getest worden op haar kinderen en resulteerden in het boek One Healthy Family. Aha, denken we dan… Wat zijn haar geheimen? 

mama met zoon
one healty family

1. Hoe is jouw blog ontstaan?

Zoals veel anderen begon ik een persoonlijk account op Instagram.

Instagram is het ideale (sociale) medium om te vullen met foto’s van je baby (waar eigenlijk niemand op zit te wachten) op de eenzame mamadagen, want ik zat vaak alleen thuis met de zorg van twee kleine baby’s. Luiers verversen, boodschapjes doen, eten maken, nog eens luiers verversen, baby’s wassen en - voor de verandering – nog eens luiers verversen. Dat waren mijn voornaamste bezigheden.

Tussendoor reed ik dagelijks mijn portie kilometers met de buggy, vaak door weer en wind. Aangezien ik heel dikwijls vermoeid was door de verstoorde nachten begon ik te zoeken naar een gezondere levensstijl om mijn energiepeil weer op niveau te krijgen. Zo kwam het dat de schattige babyfoto’s op Instagram steeds vaker werden vervangen door een kleurrijk uitziend kommetje havermout, gezond dessertje of een heerlijk slaatje.

2. Voor koken moet je toch wat tijd hebben, denk ik vaak, en met een of meerdere kinderen in huis is het niet eenvoudig. Hoe zorg jij ervoor dat het wél haalbaar is?

Het is voor mij haalbaar omdat het een levensstijl is. Eten is een basisbehoefte en daar maak je gewoon tijd voor. En omdat ik supergraag eet en ervan geniet, kost het mij geen moeite om vaak in mijn keuken te duiken.

Eigenlijk kook ik met plezier omdat ik graag lekker én gezond eet. Ik sta niet graag urenlang achter mijn fornuis, maar als je iets deftigs op je bord voor jezelf en voor je gezin tevoorschijn wilt toveren, moet je toch een beetje tijd uittrekken. Als je de koelkast en voorraadkast volstouwt met de juiste en dus gezonde voedingswaren (vooral heel veel groenten en fruit), bespaar je jezelf een hoop tijd en stress als je straks in de keuken aan de kook gaat. Ik wil ook meegeven aan mijn kinderen dat eten en eten maken iets gezelligs is, een familiaal gebeuren. Ik maak me evenwel geen illusies: er is helaas nog veel werk aan de winkel, want de jongsten van de vier verkiezen naast hun bordje spaghetti nog altijd liever het gezelschap van de iPad dan van hun oudjes. Ik beken dat het me vaak niet zo deert, zolang ze dan maar (goed) eten…

En ja, ik heb zo van die momenten dat ik echt geen zin heb om te koken, maar toch wel trek heb in iets lekkers en gezonds en dat deze heerlijke maaltijd het liefst in no time voor mijn neus wordt voorgeschoteld. Dan kan de zoektocht beginnen! Gelukkig hebben er in de laatste jaren een aantal gezonde eethuisjes in onze buurt hun deuren geopend. Een (vettige) afhaalpizza is bij ons ook geen taboe, hoor!

3. Van welke drie gerechten zijn jouw kinderen helemaal gek?

De gezonde snickers, bliss balls (zoals de sneeuwballen uit het boek), allerlei gezonde ijsjes (met bevroren banaan als basis) zoals bijvoorbeeld het gezond kokosijsje uit het boek en smoothies! Zolang het er maar niet té gezond uitziet voor hen ;-)

twee jongens met ijsje
ellen charlotte marie

4. Wat zijn jouw tips voor als een kindje iets niet lust? Hoe pak jij dat aan?

Euhm… Ik heb heel moeilijke eters aan mijn tafel zitten, dus mijn verwachtingen zijn meestal niet te hoog gespannen.

Ik geef toe, ik blijf niet altijd even rustig. Vaak is er een stressmomentje want je hebt tenslotte een deftige maaltijd met heel veel liefde en geduld bereid die jouw gangsters met één boze blik en een welgemikte kreet (‘Het is vies!’) voor zich uitschuiven. Na het stressen probeer ik ze toch even te laten proeven. Lusten ze het echt niet, dan geef ik ze een droge boterham of een banaan. Hebben ze wel flink gegeten, dan krijgen ze meestal iets lekkers na de maaltijd. Ik ga niet speciaal anders koken voor mijn kinderen, wel bied ik hetzelfde soms aan in een andere structuur, gemixt of gebakken.

Als je zelf het goede voorbeeld toont en ze met regelmaat een voedzame en gezonde maaltijd voorschotelt, dan kun je erop vertrouwen dat het vroeg of laat wel goedkomt. Hoe groot is de kans dat ze als jonge twintiger nog steeds een banaan verkiezen boven een huisgemaakte overheerlijke veggie lasagne?

Probeer je kinderen ook te betrekken tijdens het bereiden van de maaltijd. Groentjes snijden, ruiken, voelen, benoemen. Zelfs al lusten ze het (nog) niet, ze kennen dan tenminste al de naam, de geur en hoe het eruitziet.

curry one healthy family

5. Wat is jouw favoriete familiegerecht?

Iets wat vaak op zondag op tafel komt, is een curry in allerlei variaties, afhankelijk van wat er op dat moment nog in de koelkast zit. Groentecurry met dragon zoals in mijn boek is één van de favoerieten.

Groentecurry met dragon (voor 4 personen)

Kidsproof

De kurkuma maakt de saus mooi geel en is supergezond.

Ingrediënten

De currysaus

  • olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 zoete peper, fijngesneden
  • 1 preistengel, fijngesneden
  • 3 grote wortelen, fijngesneden
  • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 broccoli, in stukjes
  • 1/2 koffielepel currypoeder
  • zout (naar smaak)
  • 1/2 koffielepel garam masala
  • 1/2 koffielepel gemberpoeder of een stukje verse gember (2 cm)
  • 1/2 geelwortel (kurkuma)
  • 1/2 eetlepel natuurlijke groentebouillon (Herbamare)
  • 1 koffielepel natuurlijke rode currypasta (of naar smaak)
  • 1 groot blik kokosroom
  • 2 citroengrasstengels

Voor erbij

  • 4 koppen zilvervliesrijst of basmatirijst, gekookt
  • verse dragon
  • limoenschijfjes
  • 1 snufje zeezout

Bereiding

Verhit wat olie in een grote pot. Bak de ui en knoflook hierin tot ze lichtbruin kleuren. Voeg dan de gesneden groenten, de kruiden, de bouillon en de currypasta toe.

Snijd de topjes van de citroengrasstengels en verwijder de buitenste bladeren. Maak inkervingen met een scherp mes en voeg ze toe aan de saus.

Roer goed en voeg nu 1 à 2 koppen water toe. Zet het deksel erop en laat 20 à 25 minuten koken op een laag vuur.

Roer af en toe en voeg indien nodig meer water toe.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg de kokosroom en de saus toe aan de rijst. Roer, proef en kruid bij indien nodig.

Serveer met verse dragon en wat schijfjes limoen.

Extra

Dit gerecht komt bij ons meestal ’s zondags op tafel. Het is een goede manier om al je restjes groenten op te gebruiken. Vervang gerust de groente die je niet in huis hebt, door andere.

Ook lekker met boontjes, groene selderij en bloemkool. Heel vaak voeg ik er ook een blik kikkererwten aan toe.

one healthy family

Over het boek One healthy family

Meer info over het boek van Ellen De Meulemeester vind je hier