Fotografe documenteert haar 11 miskramen in hartverscheurende fotoreeks

  • door Mamabaas

Dianne Yudelson, een 57-jarige vrouw uit San Francisco, wil meer begrip vragen voor mama’s die een kindje zijn verloren tijdens de zwangerschap. Daarom maakte ze een hartverscheurende fotoreeks om haar elf (!) miskramen te documenteren. De fotoreeks kreeg de naam ‘Lost’ mee.

Onbegrip

De Amerikaanse fotografe kreeg meermaals het verlies van een zwangerschap te verwerken, de ene keer na 13 weken, de andere keer na 24 weken. Medisch gezien werden er geen aanwijzingen gevonden waarom het telkens foutliep, dus bleven Dianne en haar man proberen. Met succes, want uiteindelijk kregen ze twee gezonde jongens. Toch blikt de vrouw terug op een bewogen en emotionele periode, waar ze nog steeds met veel verdriet op terugkijkt. Bovendien botste ze heel vaak op onbegrip, en merkte ze dat mensen het niet begrepen dat ze rouwde om iemand die ze nooit gekend had. Zeker niet toen ze al twee kinderen had.

Herinneringen aan verloren kindjes

Tien jaar nadat Yudelson zelf haar laatste miskraam te verwerken kreeg, hielp ze een vriendin in die moeilijke tijd na een miskraam. Daardoor ging ze opnieuw nadenken over haar persoonlijke ervaring. En dus haalde ze de grote witte doos uit haar kast waarin ze alle herinneringen bewaarde aan haar verloren kindjes. Het was al een tijdje geleden dat ze al die items had durven bekijken, maar toen ze alles uitstalde op haar bed voelde ze de nood om alsnog hun verhaal te vertellen en te delen. Het werd het begin van een emotioneel traject.

Lost

Tussen 1993 en 2005 kreeg Yudelson verschillende miskramen, en in 2015 begon ze uiteindelijk aan haar project Lost. Ze hoopte met haar fotoreeks vrouwen te kunnen helpen die ook een miskraam te verwerken kregen, of die midden dat pijnlijke proces zitten, door hen te laten zien dat ze niet alleen waren. Zo wilde ze ook de aandacht vestigen op de emotionele impact van een miskraam.

Op de zwartwit foto’s staan zwangerschapsecho’s, babyspeelgoed en babykleertjes. De vrouw kreeg ondertussen al overweldigende positieve reacties op haar project. Honderden mannen en vrouwen contacteerden haar al om haar te bedanken dit onderwerp in de spotlights te zetten.

Dankzij de beelden vonden zij niet alleen troost, maar durfden ze ook zelf hun verhaal te vertellen, in de hoop anderen te kunnen helpen. Op die manier droeg Yudelson moedig haar steentje bij om het taboe rond miskramen de wereld uit te helpen.

Bron: Dianne Yudelson

babyspullen echo
babyspullen echo
babyspullen echo
babyspullen echo
babyspullen en echo
babyspullen en echo
babyspullen en echo
babyspullen en echo
babyspullen en echo
babyspullen en echo