4205fi.jpg

Vraag/antwoord: je aandacht verdelen over je kersverse baby en je oudste kind, hoe doe je dat?

8/01/2020

Met je tweede baby thuiskomen is niet altijd vanzelfsprekend voor grote broer of zus. Deze gastmama maakt zich zorgen dat haar oudste zoontje van 16 maanden zich tekort gedaan voelt. Gezinstherapeut Barbara stelt haar gerust en geeft advies.

Vraag: hoe verdeel je je aandacht over twee kinderen?

Eergisteren werd ons tweede zoontje geboren en natuurlijk zijn we daar heel gelukkig mee! Maar ons eerste zoontje is pas 16 maanden en hem niet meer altijd op de eerste plaats kunnen zetten, doet ons hart breken, alsof we voor hem tekortschieten. Op dit moment is hij nog geen fan van zijn kleine broertje, wat de situatie dus niet echt ten goede komt. Morgen mag ik het ziekenhuis verlaten en gaan we met z'n vieren ons nieuwe leventje tegemoet. We hopen op de gouden tip!

Antwoord Barbara: grote aanpassing

Hallo,

Een nieuwe baby in huis is voor iedereen van het gezin een grote aanpassing. Tot nu toe kon je alle aandacht richten op je zoontje. Je hebt het gevoel dat je je moederhart nu moet delen. Uiteindelijk hoef je helemaal je hart niet te delen. Integendeel, je moederhart is door de komst van jullie tweede zoontje alleen maar gegroeid. Er is plaats bijgekomen waardoor er helemaal geen deel van grote broer moet worden ‘afgestaan’ aan kleine broer.

Dat je zoontje geen grote fan is van zijn broertje, heeft vooral te maken met de leeftijd/fase waarin hij zich nu bevindt. Je zoon is immers al een flinke peuter die de wereld verkent en die het gevoel heeft dat datgene wat hij heeft verworven, moet verdedigen. Daarom vindt hij die broer momenteel niks. Die vormt immers (in de ogen van jouw peuter) een gevaar voor het inpalmen van territorium. Het is belangrijk dat je zoon het gevoel heeft dat hij zich niet hoeft te verdedigen en dat kleine broer een leuke meerwaarde is aan zijn leventje.

Door je zoon regelmatig te betrekken bij je activiteiten met de baby, kan je hem het gevoel geven geen buitenstaander te zijn. Door eens iets te doen met je zoon terwijl de baby slaapt of als iemand anders met de baby bezig is, zal je hem geruststellen dat jouw moederhart nog altijd even groot is.

Evenwichten vinden vraagt tijd

Hoe je de tijd verdeelt over de twee kinderen is enorm afhankelijk van de kinderen zelf. Er bestaan daarin geen standaarden. Het is een beetje een puzzel die je zelf moet leggen. Gun jezelf daarvoor voldoende tijd en panikeer niet als alles eens in het honderd loopt, dat is perfect normaal. Je mag nog de beste organisator zijn, je kan niet alles voorzien. Evenwichten vinden vraagt tijd.

Berust er ook in dat elke dag anders is en dat je dus niet alles kan onder controle hebben. Probeer daarom op het einde van de dag je rust te vinden en laat ook een plaatsje in je hart vrij voor jezelf en je partner!

Heel veel succes met jullie gezinnetje!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes