7304fi.jpg

Super papa to be? 10 tips om punten te scoren

23/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoera, aanstaande papa of meemama, een baby in aantocht! Binnenkort staat je leven lekker op z’n kop. Op een goede manier uiteraard, maar als niet-zwangere in het verhaal heb je misschien het gevoel dat je minder kan doen. Oh ho! Niets is minder waar: wij geven je tips om te scoren, bij mama én baby.

Toegegeven, een zwangere vrouw is niet altijd het makkelijkste ‘gerief in huis’. Wil je de maanden tot aan de bevalling overleven, dan is het handig om deze tips in het achterhoofd te houden. Iets over een gewaarschuwd man/vrouw ofzo … Eh, graag gedaan hoor ;-).

Beste partner van de mama to be

1. Regel de papierwinkel

Als je een baby krijgt, ontvang je eenmalig een startbedrag. In Vlaanderen is dat 1214,49 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd).

Goed om weten: het startbedrag kan je aanvragen vóór de geboorte en het kan uitbetaald worden vanaf twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum. Handig voor de babyuitzet – papa, stond op het to do-lijstje, toch? Je kiest zelf bij welke uitbetaler van het Groeipakket. Online is de aanvraag zo gefikst, dus neem dat even uit handen van je zwangere partner. Nadien ontvang je maandelijks het Groeipakket voor je kindje.

Een voorbereide papa of meemama is er twee waard. Voor (en soms ook net na) de bevalling zijn er nog wat administratieve zaken te regelen. Moeder/vaderschapsverlof aanvragen, een kinderopvang zoeken, eventueel kraamhulp aanvragen … Probeer zoveel mogelijk het overzicht te bewaren en alles op tijd in orde te brengen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Een handige checklist kan helpen.

 

2. Wees een wandelende agenda

Zwangerschapsdementie, it’s real! Wees jij dus de agenda voor de zwangere mama. Prop de jouwe niet meer vol met afspraken op het einde van de zwangerschap. Neem nog enkele daagjes q-time voor jullie tweetjes. Eens de baby er is, zal het even duren vooraleer jullie echt tijd samen kunnen inboeken.

Check met je baby mama hoe je je verlof inplant. Komt er kraamhulp tijdens de eerste weken na de geboorte? Dan is het fijner dat jij wat later je vrije dagen opneemt, zodat ze niet altijd alleen is met de baby. En opnieuw: wees na de geboorte haar agenda. Maak jij maar de afspraken met het bezoek. Behalve met de vriendinnen, dat is haar terrein – jup, loop dan gerust eventjes een blokje om.

 

3. Pick your battles …

Die hormonen, oh my! Maar vergis je niet: ook de zwangere mama vindt het niet altijd leuk dat ze door haar lijf razen. Dat gezegd zijnde: de stemming van een zwangere vrouw kan van het ene moment op het andere omslaan. Wanneer of waarom dat precies gebeurt, sorry, dat valt niet te voorspellen.

Tart het lot niet en ga niet nodeloos in discussie. Nog een no go: klagen over die hormonen.

 

4. Vul de frigo

Een goed gevulde koelkast – en bij uitbreiding andere opbergplaatsen van voeding – doet in de laatste zwangerschapweken extra deugd. En is mooi meegenomen als jullie je handen vol hebben eens dat kleintje er is. Het spreekt ook voor zich dat je mama met haar bolle buik niet meer laat sjouwen met boodschappen.

Over eten gesproken: eet nooit, maar dan ook nooit het laatste overschotje, koekje, lekker stukje fruit … op. Als je zwangere vrouw merkt dat JIJ het hebt aangedurfd om het in je mond te steken… Daar hoeven we geen tekeningetje bij te maken, right?

 

5. Know the way

Gaan jullie voor een ziekenhuisbevalling? Ken de weg naar het ziekenhuis. Correctie: ken de SNELSTE weg naar het ziekenhuis. Het is dus handig als je die route op voorhand al eens test. En timet hoelang je erover doet. Extra bonuspunten voor een traject met zo weinig mogelijk hobbels en stoplichten trouwens.

Ben je het type dat een checklist nodig heeft? Dan hebben we er wel eentje dat je tijdens de zwangerschap op zak kan houden!

Als Ryan Reynols het zegt …

En wat bij de bevalling? Daar kent acteur Ryan Reynolds – intussen papa van 3 dochters – wel wat van. Hij weet vooral wat je zeker niet moet zeggen of doen :-). Zeker kijken en luisteren, papa’s-in-spe!

Alvast een korte samenvatting:

  • Zorg dat je erbij bent in de bevallingskamer.
  • Zorg dat je kritisch genoeg bent met de foto’s die je neemt (je wil geen foto tegen de deur van de koelkast terwijl de kruin van je baby net tevoorschijn komt)
  • Weet wat niet te zeggen. Flauwe mopjes bijvoorbeeld. Don’t. Go. There.
  • Ken je plaats. Weet dat jij de minst belangrijke persoon in de kamer bent. Er is eerst je vrouw, dan de baby, dan de dokter, dan de verpleegster, of een doula als je daarvoor hebt gekozen, dan … de lucht.
  • Blijf positief. Als je vrouw vraagt of alles daar beneden oké is, zeg gewoon ja. Roep: ‘Ja hoor, beter dan ooit tevoren!’

Beste papa of meemama van de wereld

Nog wat onwennig met je kleine hummeltje? Niet nodig! Praat erop los, knuffel, speel … doe wat je hart je ingeeft. Onthoud ook: baby’s houden van herhaling. Misschien heeft een gekke bek of spelletje de eerste keer niet het effect waarop je hoopte, maar de vijfde keer is het dolle pret.

1. Ga op ontdekkingstocht

Een baby’tje van enkele weken oud vindt het fijn om dicht bij je te zijn. Neem je kindje op de arm en verken samen het huis. Vertel gerust wat je allemaal ziet, want je baby hoort graag je stem.

 

2. Knutsel

Na een maandje of vier begint je kindje volop naar dingen te grijpen. Maak een speciale paparammelaar. Moeilijk is dat niet: gewoon een leeg flesje en wat ongekookte rijst. Klaar!

 

3. Bellen blazen

Je baby wordt elke maand nieuwsgieriger. Is je kleintje ongeveer zes maanden oud, dan scoor je gegarandeerd met … bellen blazen. Laat je kindje zeker grijpen naar de bellen. Wedden dat je zelf ook nog altijd leuk vindt ;-)?

 

4. Drummer in spe

Na een half jaar komt het moment eraan dat je kindje zelfstandig gaat zitten. Hét moment voor een jamsessie. Stimuleer de muzikale talenten van je hartendief en ga samen lekker zitten drummen op potten en pannen. Drumsticks nodig? Die vind je ook in de keuken: houten lepels bijvoorbeeld.

 

5. Klassieker: kiekeboe!

Rond de leeftijd van 9 maanden gaat je baby verbanden leggen. Klaar voor een partijtje verstoppertje. Wel op de beginnersmanier: door kiekeboe te spelen.

Extraatje

Wil je zeker zijn dat je geen administratieve zaken uit het oog verliest? Dat je je vanaf dag 1 kan concenteren op je nieuwe taak, die van superpapa? Download de whitepaper ‘Stap voor stap, van zwanger- tot ouderschap’.

En verder? Dat kleine bundeltje vreugde overladen met liefde. Dan komt het helemaal goed.

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipak. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes