3430fi.jpg

7 dingen die niemand jou vertelt als je mama wordt

3/10/2023

Mama worden: het is nog altijd het mooiste wat er is. Zodra je bevallen bent, weet je meteen wat een moedergevoel is. Het klopt ook wat ze zeggen: de liefde voor je kind gaat boven alles. Je offert jezelf voortaan met plezier op. Het moment waarop jouw baby geboren wordt, vergeet je nooit meer! 

Je zal elke mijlpaal fotograferen, tot grote ergernis van je Facebookvrienden. Het is allemaal waar. Maar wat vertellen ze jou niet?

1. Je zal uren op het toilet doorbrengen

Toegegeven, het is niet meteen het leukste plekje om te vertoeven. Maar je went er maar beter aan. Want zodra je kinderen hebt, zal je hier heel veel uren doorbrengen. Niets is zo vervelend als eten op tafel zetten, likkebaardend aanschuiven en dan horen “mama, ik moet naar toilet”. Of als je peuter al een uur op de pot zit, maar de hele dag vervelend heeft gedaan en je stiekem zit af te tellen naar bedtijd. Een dagje in het pretpark? Leuk! Maar ook daar zal je geregeld naar toilet moeten spurten en in een lange rij aanschuiven met een zeurend kind aan je hand.

2. Twee minuutjes in de douche staan, voelt aan als een wellnessbehandeling

Meestal sta je met je kinderen in de douche. Gewoon, om tijd te winnen. Of stop je de kinderen in bad en merk je de volgende dag pas op dat je jezelf bent vergeten te douchen. Maar als je dan toch eventjes die 2 minuutjes voor jou alleen hebt, die warme druppels op je huid voelt en even geen gekrijs hoort … ja, dan voelt het aan als een compleet arrangement bij een of ander wellnesscentrum. Zalig!

3. Je zal regelmatig een traantje wegpinken

Iedere ramp of ieder ongeval waarbij een kind betrokken is, zal je emotioneel raken. Voordat je het weet, zit je te huilen bij een radiobericht over een ontvoering, een schietpartij in een school of een gezinsdrama. Want automatisch komt die gedachte naar boven: “Wat als dit met mijn kind gebeurd zou zijn?”. Het is sterker dan jezelf. Een foto van een vluchteling die haar overleden baby in de armen draagt, een gewond of mishandeld kind op televisie … Je schiet meteen vol. Voordat je mama werd, vond je dit ook allemaal erg. Maar je huilde niet zo snel.

4. Af en toe snak je naar een gesprek met een volwassene

Je zal geen enkel gesprek meer kunnen voeren, zonder dat je onderbroken wordt met het woord “mamaaaaa?”. Of zonder dat er op jouw arm wordt getikt. Soms zal je zelfs een leuke roddel of interessant gesprek moeten beëindigen, omdat je moet roepen. “Pas op, dat je niet valt!”. Maar als je dan eindelijk eens een etentje hebt gepland met je vriend of echtgenoot; of als je dan toch op stap gaat met je vriendinnen, geniet je des te meer van jouw ME-time … Of toch niet helemaal. Want wat lijkt het stil rondom jou! En je betrapt jezelf er keer op keer op … voordat je het weet, gaat het gesprek over de kinderen.

5. Lange oorbellen? Toch maar niet!

Ja, je hebt het ook al opgemerkt. Zodra vrouwen mama worden, maken ze zich minder op. Maar dat zal jou niet overkomen! Jij wil er aantrekkelijk blijven uitzien voor je man! Maar toch … je moet het toegeven. Die bril is gemakkelijker dan die contactlenzen. Parfum spuit je ook niet meer, want dat vindt jouw baby maar niks. Je mooiste T-shirts krijgen onmiddellijk gaten, omdat je die peuter overal naartoe moet dragen. En lange oorbellen laat je in de kast liggen. Je mag er niet aan denken dat je kleintje ze uit je oren trekt!

6. Een dag op het werk is minder vermoeiend dan een dagje op de kinderen letten

Hoe vaak heb jij niet gevloekt op je werkgever! Of een knoert van een ochtendhumeur gehad, omdat je zo vroeg moest opstaan voor je werk. En oh! Wat had je een hekel aan die maandagen! Maar, zodra je mama bent, lijkt dit een eeuwigheid geleden. Want je moet het toegeven: een dagje op het werk is minder vermoeiend dan een dagje op de kinderen letten. Soms lijkt het zelfs een toevluchtsoord. Maar dit durf je niet hardop te zeggen.

7. Je komt nooit nog op tijd

Hoewel je je vroeger mateloos kon ergeren aan een collega die iedere keer te laat kwam, kom je zelden nog op tijd op een afspraak. Meer nog, je maakt geen concrete afspraken meer. Terwijl je vroeger aan je vriendin beloofde om zaterdag stipt om 15u00 aan haar deur te staan, gok je nu dat je er tussen 14u00 en 15u00 wel zal zijn. Maar kom je pas om 15u30 toe. Want ja, je had te kampen met onvoorziene omstandigheden … Net voordat je je baby in de auto zet, merk je een vuile luier op en mag je weer naar binnen om hem te verschonen. Of je kleine meid is tegen de tafel gelopen en jij moet nog zalf aan haar voorhoofd smeren en de beste toverspreuk verzinnen.

Neen, die zaken had niemand jou verteld, toen je mama werd.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes