5630fi.jpg

Een sterretje, maar dan anders

26/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik kreeg vandaag het liedje 'vlinders in haar buik' van Niels de Stadsbader onder mijn neus geschoven. Dat gaat over een vrouw die haar vruchtje verliest... Wat absoluut verschrikkelijk is en iets dat ik niet heb moeten meemaken...

Toch doet dit liedje mij tranen met tuiten wenen. Ik heb na twee flinke dochters nog steeds een zeer groot moedergevoel en kan mij totaal niet inbeelden wat het moet zijn om alle hoop en dromen voor je kind in één klap te verliezen doordat het tijdens de zwangerschap of zelfs na de geboorte plots foutloopt...

... of toch wel een beetje. En volgens mij zijn er nog mama's in mijn situatie.

Kinderwens

Ik wil heeeel graag nog een derde kindje, en mijn man ook. Waarom we er dan niet voor gaan? Wel, ik heb zeer zware bekkeninstabiliteit gehad en nu, bijna vier jaar na datum, heb ik nog steeds chronisch last en pijn.

Doordat mijn jongste twee uur na het thuiskomen van de kraamkliniek terug naar spoed moest en zelfs doorgestuurd werd naar UZA, heb ik na de keizersnede ook niet kunnen bekomen, rusten of recuperen. Met als resultaat: het litteken is slecht dicht gegroeid en mag niet meer onder 'druk' staan.

Mijn jongste heeft bovendien een genmutatie op een gen. Daardoor kreeg ze goedaardige neonatale stuipen met ademhalingsstilstanden, zuurstoftekort en de ene aanval na de andere. Nu, op bijna 4 jaar, is ze in orde, weliswaar met het vermoeden van een achterstand. En dat na negen opnames in de eerste zes maanden, waarvan zeven op intensieve zorgen en tweemaal in zwaar levensgevaar. Dit is voor 75% overdraagbaar van mij uit (blijkt uit genetisch onderzoek).

Dus als we nog een kindje willen, wordt het genetisch selectieve IVF. Ik heb mijn twee dochters gehad met hormoontherapie wegens Pcos.

Weinig begrip

Er zijn weinig mensen die begrip hebben voor het feit dat ik ‘een kindje willen maar niet mogen’ ook wat zie als ‘een sterretje’.

“Je hebt toch twee flinke dochters?’ Ja, dat is waar, maar dat maakt de pijn er niet minder op… Mijn eierstokken rammelen nog steeds als zot, het doet soms fysiek pijn en maakt mij soms über-emotioneel...

Ik rouw ook, op mijn manier, voor iets dat er nooit geweest is, iets dat er nooit zal zijn en er ook gewoon niet mag of kan zijn, maar dat oh zo gewenst is.

Ik denk dat er zeker nog mama's zijn met deze 'onmogelijke' wens. Misschien ook iets om eens onder de aandacht te brengen?

 

Eva

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes