echo

Je zwangerschap: 33 weken zwanger

10/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

In welke positie ligt jouw baby? En wat betekent dat voor de bevalling? Zeker eens de moeite waard om na te gaan.

Je baby bij 33 weken zwangerschap

butternut pompoen

Je baby is nu ongeveer zo groot als een butternut pompoen. Waarschijnlijk ligt je kindje ondertussen met het hoofdje naar beneden. Aan het einde van de zwangerschap ligt 3,5 procent van de kinderen in stuit, dus met het hoofdje naar boven en de poep in het bekken. De beentjes kunnen dan ofwel voor het gezicht liggen, ofwel onder de stuit (boeddhahouding). 
 
Als een voldragen baby in stuitligging ligt op het moment van de bevalling, dan wordt in 93 procent van de gevallen gekozen voor een keizersnede. Slechts 7 procent bevalt via een vaginale stuitbevalling.

To pee or not to pee, that is the question. Grapje, uiteraard is het antwoord áltijd ‘to pee’!

Jij bij 33 weken zwangerschap

Tegen het einde van je zwangerschap staat de placenta in voor een gewichtstoename van ongeveer 650 gram. De placenta heeft een deel dat voor jou en een deel dat voor de foetus bestemd is. Jullie bloed blijft echter gescheiden door een dun vlies, waarlangs zuurstof, koolzuurgas en voedingsstoffen worden uitgewisseld. Een van de belangrijkste functies ervan is te zorgen voor de voeding en de beademing van je baby.
 
In sommige ziekenhuizen kun je navelstrengbloed doneren. In je placenta zit nog veel bloed dat opgevangen kan worden. Dat bloed is bijzonder rijk aan stamcellen en kan mensen met een ernstige bloedziekte, zoals leukemie, helpen genezen. Na chemotherapie krijgen zij dan nieuwe, gezonde stamcellen toegediend om hun herstel te bevorderen. Als je navelstrengbloed wilt doneren, dan vul je een vragenlijst in en geef je schriftelijke toestemming. Tijdens de bevalling wordt dan gecontroleerd of je geen virale infectie hebt. Als je baby een jaar is, moet er een algemeen onderzoek worden gedaan door een arts, die een vragenlijst invult over de gezondheid van je baby.

Lees meer over je zwangerschap in week 34

banner shop
banner namentool

Boek in de kijker

Mijn kind is te vroeg geboren

Mijn kind is te vroeg geboren

Advies voor ouders van premature kindjes

  • Alles wat je wilt weten over vroeggeboorte. 
  • Samengesteld door prof. dr. Christine Vanhole, aangevuld met pakkende mamaverhalen.

€18.99
Softcover
144 pg

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes