eten als je zwanger bent

Je zwangerschap: 17 weken zwanger

8/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Omdat jij eet voor twee, is je baby volop aan het groeien. Maar moet je eigenlijk wel meer eten tijdens een zwangerschap?

Je baby bij 17 weken zwangerschap

peer

Je baby is nu even groot als een peer. Tijdens het eerste trimester wist je kindje nog niet zo goed welke kant uit te gaan. De bewegingen waren nog redelijk schokkerig. Nu komt je baby in de flow en zullen de bewegingen steeds soepeler en vloeiender worden.

Rond week 17 beginnen de wimpers en wenkbrauwen in het gezicht langzaam te groeien.
 
Verwacht je een meisje? Dan ontwikkelt zich een speciale samenstelling van weefsels in de baarmoeder en de vagina.
En bij een jongen? Hier gaan deze weefsels een andere weg op: de penis heeft zich al gevormd maar nu begint de prostaat ook zichtbaar te worden.

Verwachting, verwondering, verandering.

Jij bij 17 weken zwangerschap

Tijdens je zwangerschap moet je eten voor twee. Klopt dit eigenlijk wel? Heb je meer calorieën nodig als zwangere vrouw? Het is zeker zo dat je aan de ene kant meer honger hebt tijdens de zwangerschap en meer behoefte aan energie. Maar aan de andere kant daalt je fysieke activiteit doorgaans, waardoor je eigenlijk geen aanpassingen hoeft te doen wat de inname van het aantal calorieën betreft. Een gemiddelde van 2500 calorieën per dag volstaat zeker.
 
Heb je soms last van een zeurderige of stekende pijn in je onderbuik, een beetje alsof je je menstruatie gaat krijgen? Meestal komt dat doordat je baarmoeder aan het groeien is en dat wordt bandenpijn genoemd. Je kunt er al vroeg in de zwangerschap last van hebben en meestal voel je het ook de hele zwangerschap lang. Toch kan het geen kwaad voor jou of de baby. Vooral de banden aan de zijkant van de baarmoeder veroorzaken die pijn bij het rekken. Je voelt het dan vooral in je liezen, bij onverwachte bewegingen, of bij het hoesten en niezen. Als je er echt veel last van hebt, dan kun je overwegen om een buikband te dragen.

Lees meer over je zwangerschap in week 18.

banner podcast
banner shop

Boek in de kijker

ik word papa

Ik word papa

Een hulpboekje vol tips en inspiratie voor papa's in spe

  • No-nonsense hulpboekje vol grappige weetjes en originele tips voor wie vader wordt.
  • Van 'help, ben ik hier wel klaar voor?' tot 'yes, eindelijk...' Daddy rocks!

€15.99
Hardcover 
96 pg

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes