6831fi.jpg

Baby op komst? Vergeet je startbedrag niet!

2/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je zwanger bent, moet je aan heel wat dingen denken. Een naam kiezen (en overeenkomen met je baby daddy), geboortekaartjes, geboortelijst: dat is nog maar een greep uit wat er op je to-dolijst staat. En dan zijn er nog de paperassen, zoals het startbedrag (het vroegere kraamgeld) aanvragen bij je kinderbijslagfonds. Wanneer moet je dat alweer doen?

Wanneer?

Je hoeft niet te wachten tot je kleine spruit er is om het startbedrag aan te vragen. Je kan dat doen zodra je zwanger bent. De uitbetaling gebeurt ten vroegste twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum. Altijd handig als je die babyuitzet bijeen shopt of je voorraad pampers inslaat.

Niet aan gedacht terwijl je met je bolle buik rondliep – zwangerschapsdementie, we hear you? Geen paniek: je kan de premie ook nog aanvragen als je kindje al geboren is.

Hoe en wie?

Je startbedrag aanvragen is een eitje: het is in geen tijd gepiept via een online tool van Parentia.

Wie het doet, kies je zelf: mama of papa to be. Maar meestal is het toch de mama die het startbedrag aanvraagt, aangezien zij ook degene is die het ontvangt.

De hamvraag: hoeveel?

Als je baby geboren wordt, krijg je een eenmailig startbedrag van 1167,33 euro. Da’s per kind, dus als je een twee- of meerling op de wereld zet, krijg je dat bedag voor elk boeleke.

En na de geboorte?

Na de geboorte hoef je enkel nog het originele geboortebewijs te bezorgen aan je kinderbijslagfonds (dat ontvang je bij de burgerlijke stand van je gemeente op het moment dat je je kindje aangeeft).

Als je het startbedrag al hebt aangevraagd voor je kindje geboren werd, hoef je verder niets meer te doen. Je hebt dan automatisch recht op het maandelijks Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Dat start vanaf de eerste maand na de geboorte van je baby en het bedrag staat op je rekening rond de 8ste van de maand die daarop volgt.

Zo. Alle administratieve rompslomp voor die centen is klaar. Gewoon genieten van dat bundeltje vreugde – dat krijsen vergeten we even, toch …

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket (kinderbijslagfonds). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket