echo's

Je zwangerschap: 18 weken zwanger

8/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Juist wanneer je dacht dat je bijna alles van kwaaltjes wel hebt gehad, komen er nog meer bij ...

Je baby bij 18 weken zwangerschap

paprika

Je baby groeit steeds meer en meer, en is nu al zo groot als een paprika. Als dit je eerste zwangerschap is, dan zal je rond deze week je baby voelen bewegen. Het lijkt een beetje op een vlindertje dat in je buik fladdert. Bij een tweede of daaropvolgende zwangerschap zal je dat waarschijnlijk al iets sneller gevoeld hebben. Hoe meer je je baby voelt bewegen, hoe geruster je kunt zijn.
 
Je partner zal wel nog even geduld moeten uitoefenen. Het kan even duren vooraleer hij of zij met de hand op je buik iets begint te voelen.

Ben je in blijde verwachting van een meisje? Weet dan dat je kleine meid zich al aan het voorbereiden is om zelf kinderen te krijgen. Nu al?! Jazeker, zo heeft ze nu al miljoenen eicellen in de eierstokken. Natuurlijk neemt ze die niet allemaal mee. De meeste hiervan sterven voor de geboorte af. Zo’n 1 tot 2 miljoen eitjes mogen mee op ontdekkingsreis buiten de buik van mama.

Beluister onze podcast

Alles over huilen.

Jouw hartslag is het mooiste geluid dat ik ooit heb gehoord.

Jij bij 18 weken zwangerschap

Ook al gemerkt dat er hier en daar bepaalde dingen verkleuren? Dat is zeer normaal. Jouw pigmenten weten momenteel niet meer zo goed wat er aan de hand is. Rond deze periode kun je in het gezicht een zogenaamd zwangerschapsmasker of ‘chloasma’ krijgen. Ruim de helft van de vrouwen die zwanger zijn, ontwikkelt in zekere mate deze vlekkerige bruine verkleuring. Daarom kun je het best niet te vaak onbeschermd in de zon gaan zitten, vooral niet in de zomer. Breng bij voorkeur een beschermende zonnecrème van factor 15 of meer aan, afhankelijk van je huidtype.
 
Heb je ook tussen je navel en je schaamstreek een bruine tot zwarte streep zien verschijnen? Maak je geen zorgen, dat noemt men ook wel de linea nigra. Rond de vierde tot vijfde maand is de maximale verkleuring bereikt. Veel valt er niet aan te doen, maar na de zwangerschap verbleekt de streep spontaan.

Lees meer over je zwangerschap in week 19.

banner app
banner namentool

Boek in de kijker

Het Bekkenbodemboek

Het Bekkenbodemboek

Alles wat je als vrouw over je bekkenbodem wil weten

  • Specialiste Hedwig Neels geeft belangrijke basisprincipes en preventieve guidelines mee.
  • Met herkenbare getuigenissen en prachtige illustraties voor extra duidelijkheid.

€21.99 
Softcover
192 pg