3348fi.jpg

Het prenatale onderzoek: Waarvoor dient het?

20/01/2016

Een goede, correcte professionele begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling heeft een duidelijk effect op het welzijn van moeder en kind. Hierbij denken we vooral aan een complementaire begeleiding door gynaecoloog, vroedvrouw en huisarts. In een aantal specifieke situaties kan een bijkomende ondersteuning door een kinesitherapeut, fysiotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog, diëtist… ook erg helpen. In een bredere context is het ook een kwaliteitsbarometer van de gezondheidszorg van een land.

Hoe vaak moet je op prenataal onderzoek?

Hoe vaak je naar een arts of vroedvrouw moet gaan tijdens een zwangerschap ligt niet vast. Voor een eerste zwangerschap wordt in de regel een tiental contacten aangeraden, voor een volgende een zevental. Misschien kan het ook wel met minder, maar ergens moet je toch voldoende tijd krijgen om met je zorgverleners een vertrouwensband op te bouwen. Ook dat aspect is heel belangrijk.

Daarnaast kunnen we niet voorbijgaan aan de technische evolutie. Haast elke dag worden nieuwe apps ontwikkeld. Ze laten ons toe altijd maar meer gezondheidsparameters op een eenvoudige wijze te volgen. Voor een zwangerschap is dat niet anders. Het zal niet meer zolang duren of je smartphone zal je op eender welk moment kunnen vertellen hoe het met jou en je baby is gesteld en wanneer je wie eventueel moet raadplegen.

 

Vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog?

Niet in de eerste plaats de zorgverstrekkers, maar jij als aanstaande moeder bent het belangrijkst. Historisch gezien is het volgen van een zwangerschap geëvolueerd van de (vrouwelijke) vroedvrouw naar de (mannelijke) specialist. Vandaag de dag staat gelukkig een heel team van zorgverstrekkers met elk hun specifieke competenties tot je beschikking.

  • Je huisarts staat dicht bij je en kent je ruime achtergrond het best.
  • De gynaecoloog is een specialist met vaak heel veel ervaring.
  • De vroedvrouw is goed opgeleid voor alle aspecten die normaal zijn bij een zwangerschap.

Je bent bij hen dan ook in goede handen. Ze kunnen als team zorgen dat je een kwalitatief goede zorg krijgt die het best bij je past.

Twee soorten onderzoek

  1. Onderzoeken waarbij de groei en de evolutie van de foetus en baby wordt vastgesteld, via echografieën en prenatale testen.
  2. Onderzoeken waarbij de toestand en evolutie van de moeder wordt gevolgd.

Je kan er meer over lezen in onze mamabijbel 'Mama worden'. De belangrijkste punten kan je ook terugvinden op onze website! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes