2817fi.jpg

Wat als je zwanger bent en je van werk wilt veranderen?

9/03/2018

Je bent zwanger, maar je wilt toch solliciteren voor een andere job. Het lijken geen ideale omstandigheden, maar toch zou het je niet mogen tegenhouden om ervoor te gaan. Volgens expert Valerie zijn openheid en eerlijkheid naar de toekomstige werkgever de voornaamste voorwaarden.

Wees eerlijk en open naar je toekomstige werkgever

Veranderen van job als je net zwanger bent: het kan wel. Maar ik zou er dan persoonlijk echt op letten om eerlijk en open naar de toekomstige werkgever te zijn. Het geeft denk ik niet zo’n goede indruk om te wachten met het tekenen van het contract voor je je toekomstige werkgever inlicht dat je zwanger bent. 

Dat heeft gevolgen voor de startdatum: concreet zul je dan na je opzegperiode nog drie maanden op moederschapsrust gaan en pas later kunnen starten. Je hoeft het natuurlijk niet vanaf het eerste gesprek te melden (wat iets persoonlijk is), maar als het in een positieve richting gaat, zou ik niet tot op het laatste moment wachten. 

Denk na over je eerste werkdag

Het hangt er natuurlijk ook van af in welk stadium je van je zwangerschap zit; als je buik zichtbaar is, hoef je het misschien al niet vermelden. Op dat moment is het wel goed om te kunnen aangeven wanneer je eerste werkdag zou kunnen zijn. Onderschat ook niet het feit dat beginnen bij een nieuwe werkgever en op dezelfde dag je kindje voor het eerst afzetten bij de crèche mentaal en emotioneel wel zwaar kan zijn. Probeer ook daarmee rekening te houden.

De mening van de HR-manager

Persoonlijk heb ik geen probleem om een zwangere vrouw aan te werven. Het enige waarmee je natuurlijk wel rekening mee moet houden, is dat de persoon waarschijnlijk niet onmiddellijk beschikbaar zal zijn. Afhankelijk van de opzegperiode die de persoon nog moet presteren, met eventueel daarop aansluitend de moederschapsverlof, kan er tussen het tekenen van het contract en de eerste werkdag een aantal maanden voorbijgaan. 

Ik vind persoonlijk dat je daarbij moet kijken naar hoe dringend het is om de functie in te vullen. Er zijn natuurlijk altijd andere oplossingen, zoals tijdelijk iemand anders nemen op consultant- of interimbasis (met een eventuele meerkost weliswaar) of intern iemand langer op de functie laten. Maar als het om de juiste persoon gaat zijn er wel oplossingen te vinden. 

Persoonlijk ben ik echter nog niet vaak geconfronteerd geweest met zwangere vrouwen tijdens een aanwervingsproces. Meestal verkiezen de meeste vrouwen die op zoek zijn naar een nieuwe job in de eerste plaats te bevallen en dan tijdens de moederschapsrust op zoek te gaan naar een nieuwe functie.