3823fi.jpg

Hartverscheurend: overleden zoon en pasgeboren broertje samen op de foto

19/01/2018

Leven en dood staan soms zo dicht bij elkaar... Veel te dicht soms. Mark en Susannah van Asch verloren bijna twee jaar geleden hun 5-jarig zoontje Arend Lucas. Amper drie dagen later kreeg Susannah een derde zoontje, Olaf David. Om de broertjes voor altijd samen vast te leggen, kwam een fotograaf langs van Make a Memory. De foto's zijn erg sereen en mooi, al blijft het hartverscheurend te zien wat dit gezin moest doormaken. 

baby met jongen op achtergrond

Een heel dubbele tijd

Make a Memory maakt kosteloos herinneringsfoto's bij ouders met ernstig zieke en overleden kinderen. Beide ouders vonden het heel belangrijk dat de broers Olaf en Emile (2) de foto's hadden voor later, zodat ze altijd kunnen kijken hoe hun gezin was als het compleet was. 'Het is ongelooflijk belangrijk dat zij tastbaar bewijs hebben van wat we als gezin hebben meegemaakt', vertelde Mark aan Vrouw.nl. 

Arend voelde zich al een aantal weken niet helemaal goed, maar er werd niet meteen een oorzaak gevonden. Er werd gedacht aan een voorjaarsvermoeidheid, in combinatie van een oorontsteking. Een eerder bezoek aan het ziekenhuis bracht geen echte oplossing. Tot Arend ineens op 22 april stierf. De dokter vermoedt dat de oorzaak een combinatie van een longontsteling met een hartprobleem was. 

Arends mama Susannah was op het moment dat hij stierf 39 weken zwanger. Drie dagen later beviel ze thuis, een verdieping hoger waar broertje Arend lag opgebaard, van een gezonde jongen, Olaf David. Drie dagen lang waren ze met de drie zonen thuis. 'Een heel dubbele tijd: je hebt intens verdriet, maar ook vreugde om een nieuwe baby', getuigde Mark.

De ouders willen het Arend Lucas Fonds oprichten voor ouders met een overleden kind die zelf de begrafenis niet kunnen betalen. 'Toen mensen me vroegen waar ze mee konden helpen: stort maar wat, daar help je ons écht mee', schreef mama Susannah op Facebook. En dat deden de mensen massaal, wat maakte dat het koppel hun zoon een waardige begrafenis kon geven. Zo hield hij veel van auto's, dus haalden ze er oldtimers bij. 'Arend kunnen begraven op de manier die wij wilden, heeft ons zo goed gedaan. Dat willen we ook voor andere ouders kunnen betekenen, zodat ze niet met een financieel probleem blijven zitten', aldus papa Mark. 

Alle sterkte aan Mark, Susannah en hun gezin en familie, en alle sterkte aan alle mensen die dit moeten meemaken... 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes