3682fi.jpg

Fotoreportage: een gentle sectio-bevalling vanuit de lens van Kim Rondas

4/04/2016

Als geboortefotograaf werk ik altijd op vraag van de ouders. Deze geboorte was voor het eerst op vraag van een ziekenhuis. Het ziekenhuis (OLV Aalst) belde me op of ik de volgende dag een gentle sectio wou fotograferen. Het is helemaal niet zo evident om als fotograaf mee in de operatiekamer te mogen. 

Als geboortefotograaf werk ik altijd op vraag van de ouders. Deze geboorte was voor het eerst op vraag van een ziekenhuis. Het ziekenhuis (OLV Aalst) belde me op of ik de volgende dag een gentle sectio wou fotograferen. Het is helemaal niet zo evident om als fotograaf mee in de operatiekamer te mogen. Een gentle sectio stond hoog in mijn lijstje, dus dolgelukkig met deze vraag vertrok ik de volgende dag naar Aalst.

Een gewone keizersnede kennen we allemaal, maar een gentle sectio meestal niet. Het heeft echt veel voordelen en ik hoop dat wie ooit voor een keizersnede komt te staan deze gentle sectio kan krijgen.

Om te beginnen mag de partner veel sneller in de operatiekamer komen. Want in de hele mallemolen van het ziekenhuis kan je je partner wel gebruiken. Het groene doek dat je normaal voor het gezicht van de mama ziet, is hier vervangen door een doorzichtig plastiek zodat ze zoveel mogelijk kan volgen.

Toen ik binnenkwam in mijn groene operatiepak waren de dokters net begonnen en zag ik de mama en papa dicht bij elkaar. Ik werd heel lief ontvangen, kreeg veel uitleg en kreeg alle ruimte om te fotograferen. Verbazend snel was het moment daar dat het hoofdje zou geboren worden.

Bij een gewone keizersnede volgt de rest van het lijfje heel snel, hier werd het principe van 'walking the baby out' toegepast. Het kindje krijgt hier een soort van transitiemoment, om te wennen aan de grote verandering. Zo kon ik het beeld maken van een lief mooi hoofdje uit de buik en van alle dokters en verplegers die er rond stonden en rustig stonden te kijken. De hele operatiekamer klonk vol van stemmen die ontroerd en enthousiast waren om hiervan getuige te kunnen zijn. Na een natuurlijke samentrekking van de baarmoeder haalden de dokters de baby er helemaal uit. En daar was ze dan, gentle op de wereld gekomen: baby Elsa.

Voordelen van een gentle section

Huid-op-huidcontact doen ze in dit ziekenhuis nog niet direct na de geboorte. Op vele andere plaatsen in de wereld gebeurt dit wel al. Ik denk dat dit ook hier nog wel zal komen. Na even kort knuffelen met mama moesten ze alweer afscheid nemen. Gelukkig niet voor lang want veel sneller dan bij een gewone keizersnede mochten papa en baby terug bij mama op de recovery.

Een gentle sectio heeft een heleboel voordelen: zoals je kan lezen is het gewoon veel fijner en rustiger voor de ouders en de baby. Uit onderzoek blijkt ook dat de borstvoeding na een gentle sectio beter lukt omdat mama's sneller huid op huidcontact hebben met hun baby. Ook is er sprake van een pak minder postnatale depressies, iets wat bij een gewone keizersnede sneller het geval kan zijn.

Ik vond mijn eerste ervaring met een gentle sectio magisch!

Meer info over het werk van Kim Rondas en Marijke Thoen vind je via deze link.

bevalling

Een liefdevolle kus

bevalling

Mentale steun bieden

bevalling

De baby blijft eventjes half in de buik zitten

bevalling

Ze heeft een paar goede longen

bevalling

Rustig kijken

bevalling

En Elsa is geboren

bevalling

Aan de mama en papa tonen

bevalling

Een paar foto's nemen

bevalling

Mama mag Elsa zien

bevalling

Samen naar Elsa kijken

bevalling

Stralen van geluk

Papa gaat mee

bevalling

Mama mag haar dochter vasthouden

bevalling

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes