7385fi.jpg

Frans bedrijf pakt uit met menstruatieverlof, en dit is jullie mening daarover

27/04/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

De werknemers van het bedrijf La Collective in Monptellier krijgen sinds begin dit jaar de mogelijkheid om één keer per maand een vrije dag te nemen als ze last hebben van een pijnlijke menstruatie. Ze hebben daar geen doktersbriefje voor nodig en het menstruatieverlof wordt als een normale vakantiedag gezien, niet als een werkonderbreking (zoals ziekteverlof). Daardoor worden ze gewoon doorbetaald.

La Collective, een bedrijf dat geldschieters rekruteert voor ngo’s, nam de maatregel in het begin van dit jaar, en zal die op het einde van het jaar evalueren.

We vroegen onze volgers op Instagram wat ze van deze maatregel vinden en of die algemeen zou moeten ingeburgerd raken bij bedrijven. De reacties lopen sterk uiteen.

Veel vrouwen benadrukken hoeveel pijn en last ze soms ondervinden van hun menstruatie. Buikpijn, rugpijn, migraine, zich niet kunnen concentreren … Zo lezen we ‘Ik moet echt veel pijnstillers nemen om mijn menstruatie door te komen, en dan loop ik als een zombie rond.’ Echt productief ben je dan niet, dus het is dan beter om je lichaam rust te geven.

Daarnaast haalden meerdere mensen ook bijvoorbeeld endometriose aan, waarbij vrouwen enorm veel pijn en bloedverlies hebben. Zeker die vrouwen zouden echt deugd hebben van zo’n menstruatieverlof.

Er wordt ook aangehaald dat het menstruatie uit de taboesfeer haalt en ervoor zorgt dat het normaal en bespreekbaar wordt, en dat is ook niet onbelangrijk.

Het zou ook vertrouwen uitstralen naar je werknemers, en dat kan alleen maar toegejuicht worden. Want blije werknemer, is blije werkgever.

Anderzijds zijn veel mensen bezorgd dat er geprofiteerd zal worden van het systeem, vooral omdat er geen doktersbriefje nodig is. Ze vragen zich af waar de grens ligt en hoe je dit kan controleren, want niet iedereen heeft evenveel last.

Bovendien halen sommigen aan dat zo’n maatregel erin zou kunnen resulteren dat het weer een reden is om mannen boven vrouwen te verkiezen bij een sollicitatie. Het zou stigmatiserend kunnen zijn en gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer in de weg staan. Er zijn ook vrouwen die vrezen voor commentaar als ze er gebruik van zouden maken, zeker als ze in een mannenwereld werken.

En anderen opperen dan weer dat het een beetje discriminerend zou kunnen zijn tegenover mannen. Als mogelijke oplossing wordt een ‘baaldag’ voorgesteld, waarbij mannen en vrouwen zonder doktersbriefje een dagje kunnen thuisblijven.

Wat denk jij? Zou jij er voorstander van zijn om zo’n menstruatieverlof te voorzien?

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes