5580fi.jpg

Gedaan met rommel in de koekjeskast

10/12/2020

Koekjes, chips, snoep, chocolade, … De meeste mensen hebben er een overvloed van in huis. En op zich is dat natuurlijk geen probleem, ware het niet dat veel dingen vervallen nog voordat de doos leeg is. Wij, en zeker onze kinderen, houden er nu eenmaal van om steeds de laatste nieuwe doos koekjes te openen en ervan te proeven, terwijl er nog andere, oudere koekjes beschikbaar zijn die sneller over datum gaan.

Wel, hierbij een kleine tip om die koekjesmonsters wat in het gareel te houden!

Leuke mandjes

De eerste stap is ervoor zorgen dat je voor elk kind in huis een zelfde of gelijkaardig mandje hebt. Even groot… Zo kan daar al geen discussie over zijn. Deze mandjes kunnen dan een label krijgen met de naam van het kind, of je kan bijvoorbeeld per kind een andere kleur van mandje nemen.

Stap 2: Bepaal daarna als ouder de hoeveelheid koekjes / snoepjes / chocolade die op weekbasis per kind mag gegeten worden. Dit zal waarschijnlijk verschillen tijdens het schooljaar versus in de vakantie.

 Een voorbeeld:

Maandag: 1 droge koek voor school

Dinsdag: 1 droge koek voor school

Woensdag: 1 koek voor thuis

Donderdag: 1 droge koek voor school

Vrijdag: 1 droge koek voor school + 1 dessert

Zaterdag: 1 koek voor thuis + 1 dessert

Zondag: 1 koek voor thuis

Dit geeft een totaal van 9 stuks per kind.

Vullen maar die mandjes!

Nu kan jij als ouder dat exacte aantal voorzien in het mandje. Steek er verschillende koeken of snoepjes in die je kind lekker vindt, zodat er echt een keuzesysteem ontstaat. Niet elk mandje zal identiek zijn, want niet elk kind eet elke soort koek graag, en elk kind heeft een andere voorkeur.

Het voordeel aan deze techniek is dat je er als ouder zelf voor kan zorgen dat AL je pakken koeken en snoep leeg geraken. Er wordt niets nieuws open gedaan zonder dat jij het wil en je weet perfect wat er nog beschikbaar is (geen lege onverwachtse verpakkingen op het rek).

Welk koekje wil jij ?

Nu kan je kind elke dag / elk moment dat is voorzien ZELF kiezen wat hij/zij wil. Hiermee geef je vrijheid, maar stimuleer je ook om zelf beslissingen te nemen.

“Want als ik vandaag die lekkere wafel al neem, dan kan ik die een andere dag niet meer opeten …”

Natuurlijk mag er geen chocoladekoek mee naar school, maar dat weten kinderen al snel heel goed, en dat zal binnen de kortste keren geen probleem meer vormen.

Je kan op deze manier ook nieuwe dingen introduceren of bepaalde ‘verslavingen’ wat reduceren.

 En… niemand in huis is te oud om hiermee te werken ;-).  

Meer handige opruimtips of leuke ideeen kan je vinden op www.opruimgroep.be of in de FBgroep “365x opruimen”.

 Tina Favache, Opruimcoach
Auteur “Mijn Opruimboek”

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes