Gynaecologen bezorgd: milde coronabesmetting kan ongeboren baby in gevaar brengen
Verstoorde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen
Dr. Sam Schoenmakers, die als gynaecoloog werkt in het Erasmus MC in Rotterdam, onderzocht samen met zijn collega’s de placenta van 36 zwangere vrouwen die tijdens de eerste golf corona opliepen. Bij vijf van hen zagen ze een nooit eerder geziene combinatie van afwijkingen aan de placenta. De placenta’s in kwestie zaten vol ontstekingscellen en waren beschadigd, waardoor het transport van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby werd verhinderd. In vier van de vijf afwijkende placenta’s werd het virus zelf ook teruggevonden. Opvallend: de vrouwen zelf vertoonden in de meeste gevallen slechts lichte coronaklachten, zoals een snotneus.
‘Als je niet op tijd bent, komt de baby in gevaar door de verstoorde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen van moeder naar kind. Ben je er wel op tijd bij, dan kan je meteen een spoedkeizersnede uitvoeren om het kindje te redden,’ vertelde Schoenmakers bij de NOS.
De onderzoekers besloten op basis van deze resultaten om placenta’s met deze afwijkingen bij onverklaarbare en onverwachte doodgeboortes verder te analyseren. Sinds juli onderzochten ze dertien doodgeboortes van baby’s bij vrouwen zonder ernstige ziekteverschijnselen, en die konden alle dertien toegewezen worden aan een door corona beschadigde placenta. De onderzoekers vonden bij hen allemaal sporen van het coronavirus terug in placentacellen. Een aantal vrouwen wisten op het moment zelf niet dat ze besmet waren, bij hen werd de besmetting later aangetoond met een antistoffentest.
Ook recente buitenlandse studies maken melding van het ontsteken van de placenta als gevolg van het coronavirus. Omdat het onderzoek nog in de beginfase zit, is het echter moeilijk om al veel uitspraken te doen. Daarvoor moet er eerst uitgebreider onderzoek komen. Zo zou het kunnen dat het specifiek de deltavariant van het coronavirus is die deze infectie veroorzaakt. De deltavariant lijkt sowieso tot meer complicaties bij zwangere vrouwen te leiden dan de eerste varianten.
Belang van vaccinatie
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) roept alle zwangere vrouwen na deze bevindingen nogmaals op om zich te laten vaccineren. Dr. Schoenmakers benadrukt dat de kans dat je corona krijgt stukken kleiner is als je gevaccineerd bent, waardoor de kans dat je deze infectie oploopt ook sterk vermindert. De dertien vrouwen waarvan sprake waren allemaal niet gevaccineerd. Sowieso is het ziekteverloop minder heftig als je gevaccineerd bent.
Helemaal in het begin van de vaccinatiecampagne was het advies voor zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren iets terughoudender. Omdat het een nieuw vaccin was, en er eerst onderzocht moet worden wat de eventuele bijwerkingen waren. Maar nu wordt dus benadrukt om je zeker wel te laten vaccineren als zwangere vrouw.
Schoenmakers: ‘We zien nu hoe verschrikkelijk ziek een zwangere vrouw kan worden van corona. Het vaccineren helpt te voorkomen dat je in het ziekenhuis belandt, en zorgt ervoor dat je je zwangerschap beter doorloopt. Van de zwangere vrouwen die opgenomen zijn in het ziekenhuis, is meer dan 95 procent niet gevaccineerd.’
Schoenmakers adviseert zwangere vrouwen die corona hebben of hebben gehad ook om alert te blijven of ze hun kindje goed voelen bewegen. ‘Als je je kindje minder voelt bewegen, neem dan contact op met je gynaecoloog om te controleren hoe de baby het doet.’
Bronnen: de Volkskrant, NOS, Het Nieuwsblad