koppel zwanger

Je zwangerschap: 24 weken zwanger

9/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is tijd voor de eerste les anatomie! Geen paniek, niet voor jou maar voor je baby. Voor jou staat er iets anders op de planning...

Je baby bij 24 weken zwangerschap

koolrapen

Je baby is nu even groot als eenkoolraap. De hersenen zijn heel snel aan het groeien, net als zijn haartjes.

De huid is wel nog transparant. Mocht je nu baby naar zichzelf kunnen kijken, zou hij een eerste anatomie les krijgen. Bloedvaatjes, organen en zelfs botten zijn nog zichtbaar. Helaas zijn de oogjes nog dicht, dus veel zal er niet te zien zijn.

Love doesn’t need to be perfect. It just needs to be true.

Jij bij 24 weken zwangerschap

Momenteel maak je 2 tot 3 liter extra bloed aan. Dit is een veilige reserve voor bij de bevalling. Vooral de baarmoeder en placenta zullen al snel een tiende van je debiet opeisen.

Waarschijnlijk vraagt de dokter je in deze periode om een suikertest doen. Daarbij drink je een suikeroplossing en een uur later wordt er een buisje bloed afgenomen. Is je suikerspiegel lager dan 140 mg/dl, dan is er niets aan de hand. Is de waarde hoger, dan word je aan een uitgebreide suikerbelastingtest onderworpen. Dat kan enkel als je nuchter bent. Er wordt dan eerst bloed afgenomen en daarna drink je een suikeroplossing, waarna er nog drie keer bloed wordt afgenomen, telkens met een tussenpauze van een uur. Als er twee of meer waarden afwijkend zijn, heb je zwangerschapsdiabetes. In dat geval moet je een dieet volgen en krijg je eventueel insuline voorgeschreven.
 
Heb je al eens een ‘babymoon’ overwogen? Dat betekent dat jullie er nog eens met jullie tweetjes op uit trekken en genieten van qualitytime met elkaar voordat de baby komt. Hét moment om te relaxen en te genieten van elkaar. De beste periode om die babymoon te plannen, is het tweede trimester: dan voel je je meestal het best en ben je nog mobiel genoeg.

Lees meer over je zwangerschap in week 25.

banner nieuwsbrief
banner shop

Boek in de kijker

EHBK

EHBK - Eerste hulp bij kleine kinderen

Onmisbaar naslagwerk voor elk gezin, elke crèche of school!

  •  Een uniek boek over eerste hulp bij kinderen van 0 tot 8 jaar.
  • Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties.

€20.99
Softcover
256 pg

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes