7058fi.jpg

Het startbedrag: welgekomen financieel ruggensteuntje

1/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Zwanger? Je telt vanaf nu in weken, de geboorte van je kleine spruit is het enige wat telt. Net bevallen? Je wil de hele dag staren naar dat schattige boeleke – als het z’n keel niet openzet ... Maar een baby kost ook aardig wat centen. Gelukkig kan je van in het begin rekenen op een financieel zetje: het startbedrag. 

 

Het financiële ruggensteuntje krijg je van een uitbetaler van het Groeipakket. Je moet het startbedrag wel aanvragen – dus niet vergeten! En je hoeft zelfs niet per se te wachten tot je kleintje er is. Je kan dat voor de geboorte doen: het is in geen tijd gepiept via een online tool. Het kan trouwens ook al uitbetaald worden vanaf 2 maanden voor je kindje er is. Na de bevalling kan natuurlijk even goed.

Hoeveel bedraagt het startbedrag?

Let’s talk money dan. Als je baby geboren wordt, krijg je een eenmalig startbedrag van 1214,49 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd). En het gaat om een bedrag per kind, dus als je bevalt van een meerling, dan krijg je het startbedrag voor elk kindje. Geef toe, dat is mooi meegenomen, als je die babyuitzet nog wat moet uitbreiden.

Na de geboorte blijft je uitbetaler van het Groeipakket je steunen. Jep, tot je kind volwassen is. Dankzij het Groeipakket krijg je maandelijks een vast bedrag om je koters in de goede richting te sturen.

Startbedrag goed gespendeerd

Durf je het toegeven? Dat er zo helemaal achteraan in je hoofd een klein stemmetje piept dat je misschien een extra centje hebt voor het shoppen? Voor een heerlijke cocktail of een lekker glaasje wijn op restaurant na die maanden geheelonthouding? Hé, we zijn allemaal maar mensen! Maar uiteraard haalt je mamastem de bovenhand: het is voor je lievelingshummeltje!

Wat kan dat nu nodig hebben zo’n klein mensje? Wel, euh … behoorlijk wat:

  • Geboortekaartjes en doopsuiker

Nog voor je baby er is, geef je al heel wat geld uit. Maar als je het op tijd aanvraagt, krijg je het startbedrag dus al voor de geboorte. En dat kan al eens van pas komen voor de kosten van de aankondiging van je kersverse geluk.

 

  • Babyborrel

Staat er een babyborrel gepland? Ook daarvoor kunnen de centen van het startbedrag handig zijn. Want die versnaperingen die je de genodigden aanbiedt, betalen zichzelf niet hé.

 

  • Eerste babyspulletjes

Nog voor de baby er is, heeft je huis een metamorfose ondergaan. Wiegje, park, luiertafel, babykamer, rompers en andere kleertjes … het moet allemaal klaarstaan als je baby thuiskomt. Als je op voorhand op koopjacht gaat voor die dingen, is het startbedrag voor de geboorte mooi meegenomen.

 

  • Luiers

We moeten er geen doekjes om winden: zo’n baby’tje is een stevige poepmachine. Verbazend stevig zelfs! Een baby vult ongeveer 6 luiers per dag. Even rekenen – doen we even voor jou, want zwangerschapsdementie … we kennen het – dat is dan 180 exemplaren per maand. OMG!

 

  • Verdere uitbouw van de babyuitzet

Begin maar eens op te lijsten wat je allemaal in huis moet halen voor een baby. Je weet het snel genoeg: dat is een halve vrachtwagen! Een geboortelijst is een welgekomen hulp, maar daarmee heb je lang niet alles wat nodig is. En neem het maar aan: samen met je baby groeit ook dat lijstje van benodigdheden.

 

  • Hallo, dokter

Misschien is het startbedrag toch ook een beetje voor jou … want die extra ziekenhuiskosten zijn niet altijd even mals. En als je pas bevallen bent, komt er al zoveel op je af dat wat extra hulp in huis of met de baby zeker geen schande is. Maar dat kost geld. Dat patatje moet trouwens geregeld op controle bij de dokter en is gevoeliger voor microben, dus je kan (een deel van) het startbedrag ook opzijzetten voor later dokterskosten.

 

  • Opvang

Het allerliefste zou je het moederschapsverlof rekken tot aan de eerste schooldag van je kindje, maar de realiteit is vaak anders. Dus kan het startbedrag helpen om de kosten van de crèche of onthaalouder op te vangen.  

 

  • Van die leuke extraatjes

Ach ja, geef nu en dan maar toe als je dat o zo schattige of uberstoere outfitje ziet, ook al is het niet écht nodig. Of dat superleuke speelgoedje. Er is niets mis met wat verwennerij. Punt.

 

  • Spaarcentjes

Heb je centen over van het startbedrag? En heb je een spaarrekening geopend voor je kindje? Dan is dat de ideale plek ervoor.

 

Extra info

Kinderen zijn uiteraard vooral kleine schattigaards – euh meestal … soms – maar er komt ook heel wat administratie bij kijken. Ben je het overzicht wat kwijt? Hier vind je alle informatie handig gebundeld voor de verschillende levensfases van je kind.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes