7952fi.jpg

(H)eikel probleem

18/02/2022

Dat mijn zoon de zin voor drama van zijn vader heeft overgeërfd, is al meermaals gebleken. Maar toen hij me onlangs kwam melden dat zijn – en ik citeer – "piemel pijn deed", kon ik duidelijk opmaken dat hij niet aan het, euh, lullen was.

Zoals het een hedendaagse, licht overbezorgde moeder betaamt, ging ik meteen op consultatie bij ’s werelds meest gekende arts: dokter Google. Nu, afgezien van een paar bijzonder wansmakelijke afbeeldingen werd ik niet veel wijzer. Vandaar dat ik me ’s anderendaags in het veel te krappe kleedhok aanpalend aan de consultatieruimte van de pediater bevond.

balanitis

Na het klassieke uitkleedgevecht met zoonlief, die het op de meest ongelegen momenten geweldig vindt om als een aardappelzak op de grond te gaan liggen, strompelde ik het dokterskabinet binnen, mezelf afvragend wat er intussen het roodst was: mijn gezicht na de strijd die zich net had voltrokken of de ontstoken eikel van mijn zoon.

Tien minuten en een inspectie van de patiënt zijn kroonjuweel later viel het verdic(k)t: balanitis. Een onschuldige infectie van het plaatselijke slijmvlies. Niets wat een zalfje en dagelijkse wasbeurt niet kunnen oplossen. Dat laatste deden we trouwens wel al, mocht je je zorgen maken over onze persoonlijke hygiëne. Maar die verdomde bacteriën vonden het blijkbaar wel fijn daar op mijn zoon zijn plasser.

Mijn oprechte excuses, beste lezer, dat ik het in deze eerste column per se over de jongeheer van mijn jongeheer moest hebben. Maar dit incident leverde me een paar belangrijke inzichten op, die wellicht ook voor jou interessant kunnen zijn. Allereerst dat je de klachten van je kind maar beter ernstig neemt, hoe absurd ze soms lijken. Ten tweede dat er überhaupt zoiets bestaat als balanitis. Maar ten derde vooral: dat je het best via een incognitovenster bij dokter Google te rade gaat. Want sinds mijn visite krijg ik verdacht veel reclamebanners voor allerhande problemen down under te zien.

Geen drama natuurlijk, maar als er net dan een toevallige voorbijganger aan je laptop passeert, sta je wel behoorlijk voor lul.

 

Deze tekst verscheen ook op @maaiohmaai