2968fi.jpg

Help, mijn kind heeft binnenkort zomervakantie!

17/05/2018

Binnen enkele weken is het weer zover. Het is negen weken lang zomervakantie: heerlijk voor de kinderen, een beetje stress voor mama en papa om voor een strakke vakantieplanning te zorgen met leuke opvang. Geen evidentie om deze periode te overbruggen, zeker als je geen 9 weken verlof hebt. Wat nu? Een aantal tips van doorwinterde zomervakantieplanners.

Hoe overleef je de zomervakantie? 7 tips

 1. Een goed voorbereide mama/papa is er twee waard.

Zorg tijdig voor een overzichtelijke planning. Wanneer neem je zelf verlof? Voor welke periodes heb je kinderopvang nodig? Voor heel wat kampjes of activiteiten moet je ruim op voorhand inschrijven, en sommige zijn snel volgeboekt. Hou ook rekening met de kosten van kinderopvang: kampjes moeten bijvoorbeeld vaak op voorhand betaald worden. Planning is dus alles!

 1. Changez!

Negen weken kunnen lang duren als elke dag er hetzelfde uitziet. Zeker als je zelf geen vakantie hebt en noodgedwongen voor opvang buitenshuis moet zorgen. Probeer indien mogelijk voor wat afwisseling te zorgen. Denk:

 • Sportkampen (Bloso, Sporta … of gewoon een kamp bij je plaatselijke sportclub)
 • Kleuterkampen (IdeeKids, Freetime,  … )
 • Speelplein (vraag meer informatie bij je gemeente)
 • Naschoolse opvang die doorloopt tijdens verlof (vraag meer info bij je gemeente)
 • Crèche of onthaalouders die opvang aanbieden tijdens de vakantie
 • Spelen bij een vriendje of vriendinnetje
 • Op bezoek bij oma en opa
 1. Alleen is maar alleen …

Probeer zeker goed op voorhand af te stemmen met andere mama’s of papa’s. Het is altijd fijner als je zoon of dochter niet helemaal alleen naar de opvang of naar een kampje moet.

Eventueel kunnen jullie ook een beurtrol opstellen met een groepje mama’s en papa’s, waarbij jullie om de beurt instaan voor de opvang van alle kindjes. De kinderen vinden het fantastisch als ze de hele dag kunnen spelen met hun vriendjes, en jullie helpen elkaar uit de nood. Win-win!

 1. Mama, het is wel ‘mijn’ vakantie!

Het is niet altijd gemakkelijk om je kind op de opvang, op een kampje of op het speelplein af te zetten. Zeker als de traantjes komen ... Dat breekt je hart een beetje. Om de waterlanders te vermijden, helpt het soms om je spruit inspraak te geven in wat er op het programma staat. Happy kid, happy mom & dad.

Evelien: Fien moet noodgedwongen 7 van de 9 weken naar de opvang. Gelukkig zijn er bijna altijd vriendinnetjes die met haar meegaan. Maar 1 week zal ze echt ‘alleen’ moeten gaan. Ik heb haar dan ook zelf gevraagd wat ze wou doen. Tenniskamp. Of speelplein. Ze heeft voor het eerste gekozen. Het was wel even moeilijk (‘Gaat er dan echt niemand zijn?’), maar ze heeft er nu toch wel zin in. Hopelijk blijft het zo ...

Sylvie:  De naschoolse opvang van onze gemeente loopt ook door in de vakantie. Een makkelijke oplossing, want er is altijd plaats en bovendien is het niet duur. Maar toch is het mijn laatste redmiddel. Niet dat ik het niet oké vind, maar omdat ik de indruk heb dat de meisjes niet zo graag gaan.

 1. Hoera, het is vakantie!!!

Het is vakantie. Joepie! Jeuuj! Zelfs al zijn mama en/of papa wel aan het werk. Dus. Ze mogen al eens wat langer uitslapen (jammer genoeg blijkt dit niet altijd gewenst van hun kant, maar goed...). En een beetje meer televisiekijken is dan ook wel toegestaan. En een ijsje hier en daar. Relax. Chill.

 1. Last minute

Is er onverwachts een ‘gat’ in je planning?

Catherine: Pols eens bij de sportvereniging waar je kindje in actief is. Of check bij sportverenigingen in de buurt. Vaak organiseren ze ook kampjes en is hun communicatie minder strak dan die van de gemeente of grotere organisaties en kan je makkelijker last minute nog een plekje veroveren. Zij zien het ook als te winnen zieltjes voor het volgende sportseizoen. En dan kan je meteen al eens uittesten welke sport je kind graag doet vooraleer je hen direct voor een heel schooljaar inschrijft en een specifieke uitrusting of specifiek materiaal in huis begint te halen.

 1. En vergeet niet: ook mama en papa hebben recht op een beetje vakantie

En voor alle ouders, maar zeker ook zij die wél vakantie hebben mét de kids dan: zorg voor voldoende me-time.

Nathalie: ‘Ik ben één van de gelukkigen die geen opvang nodig heeft in de vakantie, maar ik probeer Brent toch elke zomer 1 of 2 weken in te schrijven voor een kampje, zodat hij eens onder andere kindjes is en we niet te veel op elkaars lip zitten. En zo heeft de mama toch ook een beetje me-time.’

We duimen met z'n allen voor mooi weer, zeker voor wie in het land blijft. Voor stakingsvrije vlieghavens, voor wie verder weg trekt. En fileloze wegen, voor wie er met de auto op uit trekt. En voor brave kindjes. Uiteraard. :-)