4837fi.jpg

Help, mijn kind is niet zindelijk tegen 1 september. Wat nu?

18/08/2017

Een mama zit met haar handen in het haar: haar dochtertje zal niet zindelijk zijn tegen 1 september. Ze weet niet goed wat te doen en vraagt ons om advies.

Ik zou het liefst gewoon geduldig afwachten, maar ben als de dood om aan de juf op 1 september te moeten zeggen dat mijn dochter nog niet zindelijk is. Hebben jullie een antwoord op mijn vragen?

  • Wat kunnen we de komende weken doen om nog betere omstandigheden te creëren om haar zindelijk te maken?
  • Dienen we haar consequent een onderbroekje aan te doen ipv een pamper (zo zal het sowieso zijn vanaf 1 september)? Ik hoor van vrienden dat kindjes die rijp zijn, op die manier vaak op een paar dagen zindelijk zijn.
  • Is het zinvol om over een beloningssysteem na te denken? Ik las in één van de artikels dat kindjes van die leeftijd niet altijd begrijpen wat zo'n systeem inhoudt en dat gevoel heb ik ook bij J. Een andere artikel gaf aan om het eventueel wel te proberen.

Antwoord van onze expert Karen Thijs

Ik zou willen beginnen met te zeggen dat een school je kindje niet mag weigeren omdat het niet zindelijk is, dit mag wettelijk niet. Misschien kan dit voor jou al een geruststelling zijn. Normale zindelijkheid vindt plaats tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar.  Veel kleuters zijn fysiek en mentaal niet klaar om zindelijk te worden op 2,5 jaar en net dan starten ze in ons land met de kleuterklas.

Je schrijft op het einde van je mailtje dat je liefst geduldig zou afwachten.  Persoonlijk denk ik dat ik daarvoor zou kiezen.  Als ik je mail lees, denk ik dat jullie de randvoorwaarden geschept hebben om jullie dochter te helpen om zindelijk te worden. Jullie creëren de juiste sfeer en moedigen haar aan, blijf dit doen.

Zou het kunnen dat de mensen op de crèche het gevoel hebben dat Jozefien er nog niet aan toe is om zindelijk te worden? Kan je hierover met hen nog eens in gesprek gaan?

Ik zou jullie willen aanraden om het even los te laten.  Zindelijkheid gaat over controle en J. is de enige die die controle heeft.  Als je hierbij zelf gestresseerd raakt, bestaat de kans dat dit het proces beïnvloedt. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Vind je het toch moeilijk om dit los te laten, dan kan je overwegen om zoals je schrijft te starten met onderbroekjes zodat ze kan voelen wat er gebeurt. Voor sommige kindjes werkt dit zeer goed, anderen vinden het vervelend als ze nat of vuil zijn. Een beloningssysteem kan goed werken als de link duidelijk is voor je dochter. Het kan haar eventueel helpen om haar interesse te vergroten.

Wees geduldig, mild voor jezelf en je dochter!

Warme groet,

Karen

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes