5255fi.jpg

Herbruikbare luiers: alle info op een rijtje

19/04/2018

Ik ben Isabelle, mama van een dochter van anderhalf en ondertussen grote fan van herbruikbare luiers. Zo’n fan word je eigenlijk vrij snel, als je met open blik de vooroordelen aan jou voorbij laat gaan en de harde feiten eens op een rijtje zet. En dan heb ik nog niet eens gesproken over de superleuke printjes :-).

Toen ik zwanger was, hoorde ik vertellen over herbruikbare/wasbare luiers. Wasbare luiers? Zijn dat dan echt zo doeken zoals bij oma en opa vroeger? (Niets is minder waar, gelukkig maar!) En moet je dan de hele tijd wassen? Is dat dan praktisch? Het boeide me wel, dus samen met mijn vriend ging ik op zoek naar de voor- en nadelen.

Ik zet ze voor jullie even op een rijtje:

Hoe zit dat met de kosten?

  • ​wegwerp: 5.676 wegwerpluiers over 2,5 jaar aan gemiddeld 25 cent per stuk (voor gerenommeerde merken betaal je al gauw gemiddeld 40 cent/stuk) = 1.419€ per kind.
  • wasbare luiers: voor maximum 1000€ zit je van geboorte tot zindelijkheid op je gemak.

→ Voordeel vanaf het eerste kind: 419€.
Je tweede kind luiert bovendien bijna gratis, want de meeste herbruikbare luiers gaan drie kinderen mee.

De aankoop van de herbruikbare luiers kan je vaak in twee of drie keer uitvoeren waardoor de investering ook kan gespreid worden.

Is dat wel gezond voor mijn baby?

Omdat herbruikbare luiers bestaan uit microvezel, bamboe, hennep, biokatoen of een mix daarvan, heb je geen chemische producten en meer ademend en natuurlijk materiaal rond de billen van je baby. Dat maakt het aangenamer en gezonder voor de billetjes van je baby, en geeft ook minder kans op luieruitslag.

Nog een leuke meevaller is dat je niet overvloedig met billencrème hoeft te smeren om uitdroging te vermijden (zoals bij wegwerp). Dat is ook nog eens financieel voordelig.

Stinkt dat dan niet?

Stoelgang en urine uit wasbare luiers ruikt veel minder, door afwezigheid van chemische stoffen. Denk maar eens aan je synthetische blouse in de zomer, daar ruik je je zweet ook veel sneller dan in een katoenen versie!

En wat dan met de gebruikte luiers? Die stop je in een afgesloten luiertas die zowel lek- als geurvrij is.

Heeft het wel echt een betere impact op het milieu?

  •  650 kg minder afval. (of 1 vuilzak per week minder)
  • 1,7 tot 3 keer minder CO2-uitstoot.
  • 6 bomen gespaard per kind.
  • Wel evenveel verbruik van water omdat herbruikbare luiers veelvuldig dienen gewassen te worden.

Ik denk dat de cijfertjes voor zich spreken...

Zindelijkheid

​Kinderen in herbruikbare luiers zijn gemiddeld zes maanden eerder zindelijk. Dat komt omdat ze veel vroeger de prikkel krijgen dat ze nat worden als ze plassen. Wegwerpluiers zijn zo goed ontworpen dat de cellulose parels ervoor zorgen dat kinderen helemaal niet voelen dat ze plassen, waardoor ze veel later zindelijk zijn dan vroeger het geval was.

Heb je dan niet meer accidentjes?

​Lekkende luiers hebben geen kans door de stevige elastieken. De befaamde spuitluiers zijn hiermee verleden tijd! Verversen blijft natuurlijk net zo belangrijk als bij wegwerp (+- om de 3 u), behalve ‘s nachts! Je wilt niet opstaan om een luier te verversen als je baby heerlijk ligt te slapen, dus daarvoor zijn er nachtluiers met extra veel absorptie.

Is dat niet heel veel werk zo herbruikbare luiers?

Het is inderdaad zo dat je je huishoudelijke organisatie wat moet aanpassen, maar dat moet je sowieso al met de komst van een (extra) kindje erbij. Concreet gaat het over twee extra wasbeurten in de week. Dat is ongeveer 1u per week. Aan jou de keuze of je dat wil doen of niet.

Hoe ziet dat er nu eigenlijk uit, zo’n luier?

Er zijn verschillende systemen die je kan gebruiken, volgens wat je zelf het fijnst vindt.

Volgende vragen zijn hierbij vooral belangrijk:

  • Gebruiksgemak: wil je gerust wat vouwwerk doen, of wil je de luier liefst zo gemakkelijk mogelijk om doen?
  • Heb je genoeg plaats en tijd om de luiers te laten drogen en/of heb je een droogkast die je hiervoor wil gebruiken?
  • Welke prijs wil je hiervoor betalen: je hebt duurdere en goedkopere systemen.

Om te weten te komen welk systeem het best bij je past, volg je best een infosessie bij een luierconsulente. Die persoon bekijkt samen met jou waar jij, je gezin en je kindje zich het best bij voelen.

Happie Nappies

Happy Nappies

Voor ons was het meteen duidelijk. Wasbare luiers bleken positief voor de gezondheid van onze dochter. Ook ecologisch én financieel was het een voordelig verhaal. Maanden later zijn we nog steeds enorm enthousiast en tevreden over onze keuze.

Helaas merken we dat het nog oh zo ongekend is. En ongekend is onbemind: Eens je je erin gaat verdiepen merk je dat er oneindig veel merken en soorten luiers bestaan, waardoor je op de duur het bos door de bomen niet meer kan zien. Daar wil ik dus graag verandering in brengen...

En daarom heb ik Happy Nappies opgericht!

Wil je meer informatie ga naar happynappies.be of schrijf je in voor ons gratis webinar op 23/4 om 20u.

Meer info:

Isabelle De Ruelle
+32 495 77 71 86
info@happynappies.be
www.happynappies.be
of like onze facebookpagina!