3444fi.jpg

Het effect van kinderen op je weerstand (spoiler alert: groot!)

18/02/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Elke ouder kan het beamen: kinderen hebben een impact op je weerstand. Sinds de geboorte van je liefste schat, ben je nog nooit zo vaak ziek geweest. En je partner ook niet. Je steekt het op de vermoeidheid, en de bacteriehaard die ook wel crèche wordt genoemd. Maar het gaat verder dan dat.

Kinderen zijn de invloedrijkste factor voor je immuunsysteem. Belangrijker dan  je genen, je gewicht, je geslacht of hoe je je voelt. Dat heeft een onderzoeksteam van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en het Britse Babraham Institute vastgesteld.

De reden? Simpelweg doordat we samenwonen. Samen voor een kind zorgen, betekent (vies gezegd) lustig bacteriën uitwisselen. Met als gevolg dat de ziektes vlot worden doorgegeven aan elkaar. Dat is niet per se slecht: het risico op sommige ziektes zal misschien toenemen, terwijl dat op andere zal afnemen. Je weerstand past zich met andere woorden aan aan de blootstelling aan bacteriën.

Het effect is niet enkel beperkt tot kinderen: alle mensen die samenwonen, hebben op den duur gelijkaardige immuunsystemen, zowel bij koppels als bij bejaarden in een verzorgingstehuis. Voor gezonde mensen is dat niet echt een probleem, maar voor bejaarden kan het de gevoeligheid voor voor hen gevaarlijke ziektes zoals griep wel vergroten. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes