4849fi.jpg

Het ene kind is het andere niet

25/06/2020

Ken je die discussies over de opvoeding van de kinderen? Mensen die één of meerdere kinderen hebben grootgebracht, durven zich al snel tot 'ervaringsdeskundigen' kronen. En ze hebben dus niet alleen goede raad voor je klaar, maar vaak ook een oordeel over je aanpak. Daarbij vergeten ze volgens mij 1 ding: niet alleen is elke ouder anders, nog meer verschilt ook elk kind van een ander.

Ik ben er zeker van dat die discussies over het gedrag van kinderen totale energieverspilling zijn: wij kunnen het niet helpen dat we 1 rustig en 1 heel wild kind hebben. Dus stop met ons een schuldgevoel aan te praten!

Mijn kleinste vraagt een totaal andere aanpak

Ik doe namelijk net hetzelfde bij kind 2. Ik probeer hem dezelfde waarden mee te geven. We zijn even streng. En toch... de jongste luistert helemaal niet. Hij tast grenzen af. Mijn kleinste peuter vraagt met andere woorden om een totaal andere aanpak.

Is hij daarom stouter dan de oudste of zijn wij meer laks? Eeeeecht niet! Het is zo makkelijk om jezelf een schouderklopje te geven als je kind zich gewoon conform de verwachtingen gedraagt. Maar bedenk eens: wat is nu echt jouw aandeel in dit gedrag?

Het karakter wordt al in de buik gevormd

Er zijn al veel woorden aan vuil gemaakt, toch? Over het verschil tussen een temperamentvol en rustig kind. Dat zo'n gehoorzaam kind echt wel vlotter groot wordt dan zo eentje waar je voortdurend aan moet werken. Een kind laat zich niet volledig kneden. Je kan het begeleiden en proberen te sturen. Maar het karakter van je schatje wordt al in de buik gevormd, daar ben ik rotsvast van overtuigd. En als je een wild kind baart, dan heb je gewoon 'pech'. Ik vind dat trouwens geen 'pech', ik vind het heerlijk om mijn temperamentvolle kind te moederen.

Mensen geven mij het gevoel dat ik iets verkeerd doe

Maar wat van mij een ‘vermoeide moeder' maakt, is het gevoel dat andere mensen mij daarbij geven. Dat ik iets verkeerd doe omdat hij niet stil zit. Hij huilt zo snel en vaak, dat is toch niet normaal? En hij gedraagt zich zo koppig en eigenzinnig...

So? Als jij zo'n ouder bent, denk dan dit: Je hoeft je niet te verantwoorden. En ook: wat zullen jouw kinderen het ver schoppen. Tegendraads, creatief, speels... het zijn prachtige eigenschappen.

Dus bij deze een boodschap aan alle ouders, experts en beginners: gebruik dat ene 'brave' kind niet als maatstaf voor alle anderen. Je zorgt alleen maar voor frustraties!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes