5236fi.jpg

Het hebben van kinderen heeft een invloed op succes bij sollicitaties

5/04/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Volgens onderzoekers van de UGent en de KU Leuven hebben mannen die bij een sollicitatie aangeven dat ze één of twee kinderen hebben, minder kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek dan mannen zonder kinderen. Bij de vrouwen zou vooral het aantal kinderen bepalend zijn: wie één kind heeft wordt minder vaak uitgenodigd voor een gesprek dan wie geen kinderen heeft, maar moeders van twee kinderen hebben net meer kans om te worden uitgenodigd.

Vaders worden benadeeld in vergelijking met mannen zonder kinderen

In 2016 verstuurden Stijn Baert (UGent) en Nick Deschacht (KU Leuven) 960 fictieve sollicitaties voor jobs op de Vlaamse arbeidsmarkt. Per vacature werden telkens twee verschillende sollicitaties verstuurd. Die twee cv’s waren daarbij telkens inhoudelijk grotendeels identiek, op één punt na: één van de twee kandidaten had één of twee kinderen, de andere had er geen.

Hun bevindingen waren verrassend. Mannen met één of twee kinderen kregen maar liefst 18 procent minder uitnodigingen voor een interview dan hun tegenkandidaten zonder kinderen.

De verklaring daarvoor? Mannen die spontaan vermelden kinderen te hebben, zouden gezien worden als minder assertief, competitief, onafhankelijk en dominant. En dat zijn kenmerken die gelinkt worden aan succes op de arbeidsmarkt. Het is dan ook niet toevallig dat vaders vooral benadeeld worden in typisch mannelijke beroepen. Opvallend is ook dat vaders wel worden afgestraft in de private sector, maar dat er in de publieke en de non-profitsector geen ongelijkheid werd gezien.

Bij vrouwen is het aantal kinderen bepalend

Ook bij vrouwen waren de resultaten verrassend. Vrouwen met één kind kregen 22 procent minder uitnodigingen dan vrouwen zonder kinderen. Maar vrouwen met twee kinderen hadden net méér kansen op een gesprek.

De reden daarvoor is wellicht dat werkgevers vrezen dat een (jonge) moeder met één kind snel opnieuw zwanger zal worden en dus een tijdje zal uitvallen. Bij moeders met twee kinderen zou dat risico kleiner zijn, omdat het in veel gezinnen bij twee kindjes blijft in ons land.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat jonge lesbiennes meer positieve feedback krijgen op hun sollicitaties, dan jonge vrouwen die getrouwd zijn met een man.

Ongelooflijk eigenlijk, dat dergelijke factoren nog altijd een rol spelen op de arbeidsmarkt, en dat anno 2018… Er is duidelijk nog werk aan de winkel!

 

Bron: De Standaard

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes