5082fi.jpg

Het oudste kind blijkt het slimste (en dat heeft het te danken aan mama en papa!)

29/04/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Uit verschillende studies is al gebleken dat oudste kinderen in het gezin gemiddeld slimmer zijn dan hun jongere broertjes of zusjes. Uit een recente studie is daar nu ook een verklaring voor gekomen: ouders geven wel evenveel zorg en liefde aan al hun kinderen, maar het eerste kind krijgt net iets meer mentale stimulatie.

Meer mentale stimulatie

Uit onderzoek blijkt dat een oudste kind een extra boost krijgt in de hersenen dankzij de ouders. Hij of zij krijgt namelijk meer mentale stimulatie; bij elk volgend kind neemt het niveau daarvan een beetje af. Zo wordt er vaker voorgelezen aan oudste kinderen, en investeren ouders meer tijd om hen basisconcepten aan te leren zoals het alfabet.

Minder tijd en energie bij volgende kinderen

Oudste kinderen worden al op jonge leeftijd klaargestoomd voor academisch en intellectueel succes. “Ouders willen bij een eerste kindje alles goed doen, en zijn zich heel erg bewust van hun interacties met hun kind. En dus maken ze tijd voor bijvoorbeeld stimulerende spelletjes. Bij elk volgend kind worden ze iets relaxter en investeren ze minder in niet-essentiële noden van hun kinderen. Ze worden geconfronteerd met hun grenzen doordat ze minder tijd en energie hebben, en passen hun gedrag daaraan aan, al dan niet bewust,” zegt Jee-Yeon K. Lehmann, co-auteur van de studie.

Betere score op cognitieve testen

Dat zou de reden zijn waarom oudste kinderen als baby of peuter beter scoren op cognitieve testen dan hun jongeren broertjes of zusjes als die dezelfde leeftijd hebben. “We zijn verrast dat de verschillen al zo vroeg merkbaar zijn,” zegt Lehmann.

Verschil tijdens de zwangerschap

Bovendien wordt er ook een verschil gezien in het gedrag van zwangere vrouwen. Zo drinken vrouwen tijdens de tweede of volgende zwangerschap vaker alcohol, wachten ze langer om zich medisch te laten opvolgen en geven ze minder vaak borstvoeding dan bij hun eerste kindje.

Geen invloed op karakter

Uit de studie bleek overigens dat de rangorde waarin een kind geboren wordt geen invloed heeft op het temperament of de persoonlijkheid. Al is er één uitzondering: oudste kinderen hebben meer zelfvertrouwen, vooral als het gaat om hun academische prestaties.

Om met een positieve noot te eindigen: het verschil blijkt niet gigantisch groot te zijn. Maar wat wij vooral onthouden uit deze studie: de tijd die je investeert in je kinderen maakt dus wel degelijk een verschil, zeker tijdens de eerste levensjaren. Want die heeft een positieve en blijvende impact op hun ontwikkeling.

 

Bronnen: Today, Goed Gezind