Hoe ga je het best om met baby’s gevoelige huid?

  • door Mamabaas

Baby’s hebben een extra gevoelige huid waarmee voorzichtig omgegaan moet worden. Zeep kan bijvoorbeeld te veel uitdrogen. Maar je gebruikt ook het best zo zacht mogelijke wasproducten. Een paar leuke weetjes en tips!

Baby’s huid

Bij de geboorte is de huid bekleed met een kaasachtige brij: ‘vernix caseosa’. Het beschermt de huid van de baby en wordt daarom het best niet onmiddellijk weg gewassen. Na 72 uur verdwijnt deze beschermlaag spontaan. Zolang is het strikt genomen niet nodig de baby in bad te stoppen.

In bad

Daarna volstaat het de baby een drietal keer per week kort in bad onder te dompelen (lauwwarm water rond 36 à 38 °C). Baby’s huid is immers dunner en meer doorlaatbaar dan de huid van een volwassen persoon. Te lang of te veel in bad kan zijn of haar fragiele huid beschadigen.  

Gebruik bij het badje geen zeep maar badolie. Daarmee voorkom je dat de huid van je baby uitdroogt. Let er bij het afdrogen op dat de huidplooien (hals, oksels, liesstreek) extra goed drooggedept worden.

Wanneer je de baby na het bad eventueel insmeert met een vocht inbrengende crème of lotion, gebruik dan zo neutraal mogelijke verzorgingsproducten, zonder toevoeging van parfum en bestanddelen die irriteren of allergie kunnen uitlokken. 

Huiduitslag

Om luieruitslag te vermijden is het belangrijk regelmatig van luier te wisselen: bij elke voeding en na iedere ontlasting.  Bij de luierwissel kan de stuit gereinigd worden met een vochtige doekje of water en neutrale zeep.

Andere huiduitslag

Sommige baby’s krijgen puistjes in het gelaat die sterk lijken op acne bij pubers. De echte oorzaak is niet duidelijk. Sommigen zien het als een vroege vorm van acne, anderen als een ontstekingsrectie op bepaalde huidschimmels. Meestal gaat de uitslag na een paar wegen.

Ook een veelvoorkomende uitslag zijn zogenaamde ‘melkkorsten’ of seborroe, vette gele korstjes die op de behaarde hoofdhuid, het voorhoofd en in de wenkbrauwen komt. Het geeft wel geen jeuk, in tegenstelling tot eczeem. Meestal is er geen behandeling nodig, maar de uitslag reageert wel goed op shampoos en crèmes die schimmelwerende middelen bevatten zoals Nizoral.

Het is daarom aan te raden om rekening te houden met deze gevoelige huidjes als je kleren koopt en wast. 

ecover

Tip 1: Kies het juiste wasmiddel -en verzachter

Ecover, de Belgische producent van ecologische was- en schoonmaakmiddelen heeft een aantal producten op de markt gebracht die zeer geschikt zijn om babykleding mee te wassen:

  • Ecover Vloeibaar Wasmiddel Universal is gemaakt van plantaardige ingrediënten en bevat milde parfum en geen kleurstoffen; perfect voor de meest gevoelige babyhuid.  De neutrale geur is belangrijk, vooral in het begin, want de reuk is sterk ontwikkeld bij de geboorte. Dankzij haar geur herkent de baby zijn mama en gaat hij op zoek naar de borst en zo naar voeding. Het is daarom aan te raden om de eerste dagen geen geparfumeerde verzorgingsproducten te gebruiken, en zo de baby niet in verwarring te brengen. De eigen lichaamsgeur doet de baby goed en geeft hem vertrouwen. Baby’s die onrustig worden bij het te slapen leggen, kan je troosten door een knuffeldoekje. Draag dit doekje voor gebruik enkele nachten dicht tegen je huid. Je voor de baby vertrouwde lichaamsgeur zal hem tot rust brengen.
  • Ecover Wasverzachter Under the Sun en Wasverzachter Amongst the Flowers zijn ook gebaseerd op plantaardige en minerale ingrediënten, bevatten een mild parfum en maken de babykleertjes lekker zacht, zodat ze minder over hun huid wrijven.
  • Ecover Ontvlekker is alles de baas en kan zelfs de meest hardnekkige eiwithoudende vlekken in kleding verwijderen, inclusief schoudervlekken! Deze vlekkenverwijderaar is gemaakt op basis van plantaardige en minerale ingrediënten en beval milde parfum.
  • Ecover Waspoeder (Color en Universal) is een aanrader voor iedereen die uitwasbare luiers gebruikt. Dit waspoeder met mild parfum rekent af met vuil en vlekken en is tegelijk zacht voor de huid.

Tip 2: Dood zoveel mogelijk bacteriën 

Het is aan te raden om de kleertjes op 60 graden te wassen en daarna te strijken, om daarmee zoveel mogelijk bacteriën te doden. Daarmee kan je de huid van je baby extra beschermen tegen bacteriën en virussen. 

Tip 3: Show your love! 

Het goede nieuws is dat een gevoelige huid je baby ook extra gevoelig maakt voor lichamelijk contact. Iedere zoen, massage of aanraking stimuleren het ‘liefdeshormoon’ oxytocine, waardoor je baby zich meer aan jou hecht. Dus wees niet bang om ondanks zijn of haar gevoelige huid je baby zoveel mogelijk knuffels en kussen te geven!