4970fi.jpg

Hoe ga je het best om met baby’s gevoelige huid?

10/07/2020

Baby’s hebben een extra gevoelige huid waarmee voorzichtig omgegaan moet worden. Een paar leuke weetjes en tips!

Baby’s huid

Bij de geboorte is de huid bekleed met een kaasachtige brij: ‘vernix caseosa’. Het beschermt de huid van de baby en wordt daarom het best niet onmiddellijk weg gewassen. Na 72 uur verdwijnt deze beschermlaag spontaan. Tot dan is het strikt genomen niet nodig de baby in bad te stoppen.

Inbad

Daarna volstaat het de baby een drietal keer per week kort in bad onder te dompelen (lauwwarm water rond 36 à 38 °C). Baby’s huid is immers dunner en meer doorlaatbaar dan de huid van een volwassen persoon. Te lang of te veel in bad kan zijn of haar fragiele huid beschadigen.  

Gebruik bij het badje geen zeep maar badolie. Daarmee voorkom je dat de huid van je baby uitdroogt. Let er bij het afdrogen op dat de huidplooien (hals, oksels, liesstreek) extra goed drooggedept worden.

Wanneer je de baby na het bad eventueel insmeert met een vochtinbrengende crème of lotion, gebruik dan zo neutraal mogelijke verzorgingsproducten, zonder toevoeging van parfum en bestanddelen die irriteren of allergie kunnen uitlokken. 

Huiduitslag

Om luieruitslag te vermijden is het belangrijk regelmatig van luier te wisselen: bij elke voeding en na iedere ontlasting.  Bij de luierwissel kan de stuit gereinigd worden met een vochtige doekje of water en neutrale zeep.

Andere huiduitslag

Sommige baby’s krijgen puistjes in het gelaat die sterk lijken op acne bij pubers. De echte oorzaak is niet duidelijk. Sommigen zien het als een vroege vorm van acne, anderen als een ontstekingsrectie op bepaalde huidschimmels. Meestal verdwijnt de uitslag na een paar weken.

Ook een veelvoorkomende uitslag zijn zogenaamde ‘melkkorsten’ of seborroe, vette gele korstjes die op de behaarde hoofdhuid, het voorhoofd en in de wenkbrauwen voorkomen. Ze geven geen jeuk, in tegenstelling tot eczeem. Meestal is er geen behandeling nodig, maar de uitslag reageert wel goed op shampoos en crèmes die schimmelwerende middelen bevatten zoals Nizoral.

Dood zoveel mogelijk bacteriën 

Het is aan te raden om de kleertjes op 60 graden te wassen en daarna te strijken, om daarmee zoveel mogelijk bacteriën te doden. Op die manier kan je de huid van je baby extra beschermen tegen bacteriën en virussen. 

Show your love! 

Het goede nieuws is dat een gevoelige huid je baby ook extra gevoelig maakt voor lichamelijk contact. Iedere zoen, massage of aanraking stimuleert het ‘liefdeshormoon’ oxytocine, waardoor je baby zich meer aan jou hecht. Dus wees niet bang om ondanks zijn of haar gevoelige huid je baby zoveel mogelijk knuffels en kussen te geven!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes